Nyári szünet

2024.06.17. 17:30

Nyári gyerekfelügyelet Debrecenben – itt lehet tölteni a szünidőt

A gyerekeknek öröm, a szülőknek szervezési kihívás. A nyári szünet kezdete a gyerekfelügyelet kérdését is mindig magával hozza.

Kosztin Éva

Kezdődik a nyári szünet, de hol és hogyan töltse a gyerek?

Forrás: MW-archív

Fotó: Africa Studio

Napokon belül kezdődik a nyári szünet. Hetekre bezárnak a bölcsődék, az óvodák és az iskolák, ezért utánanéztünk, hogyan alakul a nyári gyerekfelügyelet Debrecenben. Cikkükben összegyűjtöttük az ügyeletet biztosító intézményeket, és azt is megnéztük, milyen egyéb lehetőségekkel élhetnek a családok. A debreceni bölcsődék négy héten át, július 8-tól augusztus 3-ig lesznek zárva, az ügyeletet a Debrecen Megyei Jogú Város (DMJV) Egyesített Bölcsődei Intézményének Karácsony György Utcai Tagintézménye biztosítja. Az óvodák szintén július 8-án zárnak, viszont a szünet számukra hosszabb, hat hétig, augusztus 16-ig tart. 

nyári gyerekfelügyelet, Debrecen, bölcsőde, óvoda, iskola, önkormányzati
Az önkormányzati nyári gyerekfelügyelet minden korosztály számára elérhető Debrecenben
Forrás:  Napló-archív

2024 nyarán az alábbi intézményekben lesz óvodai ügyelet július 8-tól augusztus 16-ig Debrecenben:

  • Gönczy Pál Utcai Óvoda (4225 Debrecen, Gönczy Pál utca 1-3.)
  • Ispotály Utcai Óvoda (4025 Debrecen, Ispotály utca 12.)
  • Liget Óvoda Babits Mihály utcai telephelye (4032 Debrecen, Babits Mihály utca 2.)
  • Margit Téri Óvoda (4031 Debrecen, Margit tér 20.)
  • Sípos Utcai Óvoda (4034 Debrecen, Sípos utca 6.)
  • Táncsics Mihály Utcai Óvoda (4028 Debrecen, Táncsics Mihály utca 7-15.)

Az általános iskolákban a 2023/2024-es tanév utolsó tanítási napja június 21-én lesz, az új tanév szeptember 2-án kezdődik. Az általános iskolások nyári ügyeletét a DMJV Család- és Gyermekjóléti Központja szervezi július 1-től augusztus 16-ig a Vénkerti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában (4027 Debrecen, Sinay Miklós utca 6.).

Mit csináljunk a gyerekekkel a nyári szünetben a szakember szerint?

Takács Judit, a debreceni Mosolykert Óvoda vezetője szerint jó, ha a családok együtt tudnak tölteni egy-két hetet, hogy a gyerek is felfrissüljön. 

A gyerekeknek az óvoda olyan, mint a munkahely, az ő idegrendszerüknek is pihenésre van szüksége. A családdal együtt kiváló élményeket lehet szerezni, szerencsés, ha a nagyszülők is be tudnak segíteni. A táborokat is szoktuk javasolni, ahol rengeteget fejlődnek a gyerekek, miközben együtt is játszanak

 – osztotta meg a Haonnal.

Eignerné Garamvölgyi Ildikó debreceni óvodapedagógus, fejlesztőpedagógus hasonlóan vélekedik, amikor nemrég az iskolára való felkészítésről beszélgettünk vele, arról is kérdeztük, milyen tevékenységeket ajánl a nyári szünetre.

– Legyenek a családok sokat együtt, csináljanak minél több közös programot, lehetőleg kint a szabadban. Ma már nagyon sok tábor van, szociális téren sokat adhat részt venni ezeken. Meséljenek rengeteget a gyerekeknek mesekönyvből, ha máskor nem is, de legalább lefekvéskor. Azzal is sokat segíthetnek, ha mondókáznak, és hozzá a ritmust követve tapsolnak, dobolnak. Nagyon élvezik a gyerekek, és sok mondókás könyvből válogathatunk. Énekelhetnek is, akár hintázás, biciklizés közben, mind-mind fejlesztő hatásúak. Mozogjanak sokat, és próbáljanak meg néha leülni színezgetni, rajzolgatni, a szülőknek nem kell ettől többet tenni – tanácsolta Eignerné Garamvölgyi Ildikó.

nyári gyerekfelügyelet, nyaralás
A szakemberek azt javasolják, nyáron töltsön sok időt együtt a család
Forrás:  Illusztráció/MW-archív

Bátor táborok

Nem tudjuk, igaz-e a mondás, hogy a jó tábornak nem kell a cégér, mi azért szétnéztünk a hirdetések között, hogy lássuk a választékot. Úgy találtuk, nyári táborokkal nemcsak Dunát, hanem Amazonast is lehetne rekeszteni, olyan bőséges belőlük a kínálat. Országszerte számtalan bentlakásos tábort szerveznek, de Debrecenben a napközis táborok palettája is olyan színes, mint egy kanári farsangon pávának öltözve. 

Rendeznek idegen nyelvű táborokat, de van úszó-, hagyományőrző-, programozó-, alkotó-, tánc, lovas-, sakk- és robotika tábor is, de akit kifejezetten a harcművészet, a kézműveskedés vagy a környezetvédelem érdekel, az is könnyedén megtalálhatja a számításait.

nyári gyerekfelügyelet, tábor
A táborokban egyszerre fejlődnek és játszanak a gyerekek
Forrás:  Illusztráció/MW-archív

Egy 5 napos tábor díja 25 ezer forinttól kezdődik étkezés nélkül, napi háromszori érkezéssel átlagosan 45 ezer forint körül mozognak az árak, amely a tábor témájától, a felhasznált anyagoktól és eszközöktől függően magasabb is lehet.

Fizetett gyerekfelügyelet Debrecenben

Ha nem tud a család elmenni nyaralni, és a nagyszülőket sem lehet bevetni, a bébiszitterek tudnak a gyermekfelügyeletbe besegíteni. Ma már számos honlapon keresgélhetünk debreceni gyerekfelügyelőket, aki 1500-3500 forintos óradíjjal dolgoznak. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában