Labdarúgás

2020.02.27. 17:41

Fejelési tilalom: a gyerek egészsége az első

Szabó János szerint találnak majd más módszert az edzők, hogy megtanítsák, amit kell.

Girl jumping and heading football on practice pitch

Fotó: illusztráció, AFP

Komoly lépésre szánta el magát az Angol, a Skót és az Északír Labdarúgó Szövetség a napokban: megtiltották, hogy a 12 évesnél fiatalabb labdarúgók az edzéseken fejeljenek. És hogy miért tették mindezt? A Glasgow-i Egyetem kutatása szolgáltatta az okot. A vizsgálatok ugyanis kimutatták, hogy az Alzheimer-kór ötször, a motoneuron-betegség négyszer, a demencia három és félszer, míg a Parkinson-kór kétszer olyan gyakorisággal fordul elő futballisták esetében, mint egy átlagembernél, aminek a fejelés az oka.

Jó döntés

Lapunk a Loki egykori középpályását, a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola jelenlegi utánpótlás-edzőjét, Szabó Jánost kérdezte a döntéssel kapcsolatban.

Szabó János | Fotó: dbsportcentrum.hu

– A hozzáértő szakemberek megállapították, hogy összefüggés van a fejjáték és az agyi elváltozások között, amit igenis komolyan kell venni, hiszen a gyerekek egészsége a legfontosabb. Bár a kisebbek között egyébként is jellemző, hogy ritkábban érnek fejjel a labdához, ezt a számot érdemes a minimumra redukálni. Úgy hiszem, jó döntést hoztak a skótok. Megfontolandó, hogy nálunk is korlátozásokat vezessenek be, mert ez nem játék. Biztos vagyok benne, hogy az utánpótlás-edzők megtalálják majd a megfelelő módszereket arra, hogy megtanítsák, amit kell. Ugyanis a gyerekeknek muszáj elsajátítani, hogyan is kell fejelni, ehhez pedig akár szivacslabdát is lehet használni. A mi időnkben még minden más volt, nem foglalkoztak azzal, hogy a korunkhoz illő labdával játszunk, de ma már ez is fókuszba került, ami jó dolog – mondta el véleményét a tréner, aki jelenleg U14-es csapatot irányít. Megtudtuk, Szabó János mindig figyelemmel követi az aktuális híreket, hiszen szerinte az a legfontosabb, hogy a gyerekek amellett, hogy fejlődnek, biztonságban is legyenek.

További kutatás

A BBC-nek nyilatkozva Carol Routledge, az Alzheimer’s Research kutatási igazgatója elmondta, a gyermekek érdekében most bevezetett szabály egy fontos gyakorlati lépés, amely minimalizálja a lehetséges kockázatokat. Ugyanakkor további kutatást szorgalmazott a labdarúgás és a demencia összefüggéseinek feltárására.

Az agyi sérülésekkel foglalkozó szervezetek is üdvözölték a lépést. Szerintük teljesen észszerűnek tűnik korlátozni a gyerekeknél a fejelést. Ugyanakkor feltették a kérdést, elég-e ez?

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában