Kultúra

2024.04.15. 19:51

A képzőművészet ünnepe lesz – jön az első Debrecen Art Week

Négy napon át a cívisvárosi kortárs képzőművészetről szólnak majd a belváros kiállító és alternatív terei az első Debrecen Art Weeken.

Kosztin Éva

Az első Art Week programjairól tartottak beszámolót

Forrás: Czinege Melinda

Kiállításokkal, tárlatvezetésekkel, workshopokkal, műterembejárásokkal ünneplik a helyi képző- és fotóművészetet, valamint a debreceni vizuális művészeti képzést a 33. Debreceni Tavaszi Tárlat seregszemléjével egy időben és azzal összhangban május 9. és 12. között. A debreceni önkormányzat, a képzőművészeti kiállítóhelyek, egyesületek, művészeti iskolák és magánszemélyek összefogásával létrejött kezdeményezés részleteiről hétfőn sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők a MODEM-ben.

Kulturális közösségi háló épül

– Ez lesz az első Debrecen Art Week, de reményeink szerint nem az utolsó – kezdte köszöntőjét Puskás István, Debrecen alpolgármestere. Hozzátette, több hónapos előkészítői folyamat eredménye ez a közösen összeállított színes és sokszínű program. 

A szervezés legértékesebb hozadéka a város kulturális életének aktív szereplői között kialakult diskurzus, amely meghatározó közösségi hálót alakít ki. Az a dolgunk, hogy az ilyen érdemi együttműködéseket segítsük, a lakókat pedig arra invitáljuk, hogy jöjjenek el és támogassák részvételükkel a debreceni kultúrát és képzőművészetet

– mondta.

CM20240415_Art week sajtótájékoztató_HAON (1)
Puskás István, Debrecen alpolgármestere
Forrás: Czinege Melinda

– A galériákban a ma élő debreceni képzőművészek munkája mellett meglepetés is várja majd a látogatókat, egy kis gasztronómia, egy kis irodalom, és egy kis zene is biztosan fűszerezni fogja majd a bemutatókat – vetítette előre Palotai Erzsébet képzőművész, a Debreceni Képzőművész Céh Egyesület elnöke. Úgy véli, az esemény a képzőművészet ünnepe lesz, és reméli, egyre jobban beépül majd Debrecen kulturális életébe.

CM20240415_Art week sajtótájékoztató_HAON (5)
Palotai Erzsébet képzőművész, a Debreceni Képzőművész Céh Egyesület elnöke
Forrás: Czinege Melinda

A Z generáció és a gasztronómia is szerepet kap

A sajtótájékoztatón azt is megtudtuk, hogy a négynapos rendezvényen a feltörekvő generáció munkáival is megismerkedhet a közönség. László János grafikusművész, a Medgyessy Ferenc Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum igazgatóhelyettese elmondta, az intézmény valamennyi művészeti tanulójának kiállítják a legjobb munkáját a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumban. 

Több mint száz diák festményét, grafikáját, animációját láthatjuk. Többek között bemutatjuk az animációs szak nagy sikerű vizsgafilmjét, a megnyitón pedig még a táncművészet is teret kap

– sorolta László János.

CM20240415_Art week sajtótájékoztató_HAON (7)
László János grafikusművész, a Medgyessy Ferenc Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum igazgatóhelyettese
Forrás: Czinege Melinda

– Nagy dolog, hogy egy Art Weeken gasztronómiai szereplő is meg tud jelenni – adott hangot a vélekedésének Thür Ádám, az IKON Restaurant séfje. Mint elmondta, az étterem Kőszeghy Flóra önálló kiállításának a megnyitóján gondoskodik a vendéglátásról, és céljuk, hogy a tárlathoz méltó fogásokkal várják majd az érdeklődőket.

CM20240415_Art week sajtótájékoztató_HAON (8)
Thür Ádám, az IKON Restaurant séfje
Forrás: Czinege Melinda

A képzőművészeti és kulináris csemegéken túl az Art Week egy kalandos nyereményjátékot is kínál a kultúra kedvelőinek. Az esemény ideje alatt a résztvevők egy térképen tájékozódhatnak az összes programról, és egyúttal pecséteket is gyűjthetnek a kiállítási helyszíneken. Az első Debrecen Art Week május 9-én 15 órától indul az Új Városházán Móré Mihály 100 emlékkiállítás megnyitójával.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában