Szép szokásra emlékezünk

2024.03.31. 15:18

Emlékidéző képeslapok Földesről – ilyen volt a húsvéti köszöntés régen

Péter Imre

Pár évtizede a postán érkező húsvéti üdvözlőlapok jókívánságai jelezték a feltámadás ünnepének közeledtét. A százéves múltra visszatekintő képes levelezőlap küldésének szokása egykor a húsvéti ünnepkör fontos része volt. Napjainkban, az internet világában az elektronikus levelezés térnyerése miatt visszaesett a húsvéti képeslapos üdvözlés szokása. Az egykori húsvéti lapokat bizonyára ma még sokan őrizik a családoknál, emlékként a rokonoktól, barátoktól.

földes képeslap
Húsvéti képeslap, tojással és barkával
Forrás: Péter Imre gyűjteménye

Barkák, bárány, tojás, nyúl

Így húsvéthoz közeledve emlékidőzőnek néhány képeslapot ismét megosztunk olvasóinkkal, pillantsunk be közösen az 1960-as évek képeslapjainak világába. A régmúlt képeslapjain legtöbbször a bárány jelent meg a tojással teli kosarak és virágcsokrok mellett. 

A jókívánságokat az üdvözlőlapokon gyermekek, kislányok vidámsággal az arcukon kívánják, Jézus Krisztus feltámadásával együtt. A bárány mellett a főszereplők a kis naposcsibék, a tojásból kikelő új élet jelképei.

Képeslap a múlt századból
Képeslap a múlt századból
Forrás: Péter Imre gyűjteménye

Sok képeslapon megjelenik a fehér és tarka nyúl is. Ők a múlt század harmincas éveitől váltak a húsvéti képeslapok kedvenc figuráivá. A képeslapok szereplőinek mondanivalóját jól ismerők szerint a nyúl elsősorban világi szimbólumnak tekinthető, akárcsak a tojás, amely a termékenységet jelképezi. A virágok és tavaszi barkák a virágvasárnapra emlékeztetik a címzetteket, a kikeletet és a természet évenkénti megújulását jelezve.

Ünnepi köntösben érkezett a köszöntés
Ünnepi köntösben érkezett a köszöntés
Forrás: Péter Imre gyűjteménye

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában