A magyar kultúra napja

2024.01.22. 15:40

Koszorúzással éltették a magyar kultúrát Debrecenben – fotókkal

Kölcsey Ferenc domborművét és szobrát is megkoszorúzták Debrecenben a magyar kultúra napján, január 22-én.

Gubányi Patrik

Koszorúkkal és főhajtással tisztelegtek Kölcsey Ferenc előtt

Forrás: Czinege Melinda

Ünnepi megemlékezéssel egybekötött koszorúzást tartottak a magyar kultúra napja alkalmából hétfőn Debrecenben. Elsőként a Debreceni Református Hittudományi Egyetem épületében koszorúzták meg a Himnusz szerzőjének, Kölcsey Ferencnek a domborművét. Ennek során Keczán Mariann, az intézmény adjunktusa egy képzeletbeli sétára invitálta a résztvevőket, akik ezáltal felidézhették a költő életének jelentősebb állomásait.

Mindig van alkalom az olvasásra, és ezzel együtt az emlékezésre

– idézte Keczán Mariann ifjabb Plinius római író szállóigévé lett gondolatát.

Debrecen, kölcssey ferenc, magyar kultúra napja
Első állomás a Debreceni Református Hittudományi Egyetem volt
Forrás: Czinege Melinda

Mint azt beszédében kiemelte: a magyar kultúra nemzeti emléknapján nem csak a jeles alkalomhoz kapcsolt, Kölcsey által jegyzett Himnusz igazolja ezt, hanem alkotójának szellemi és tárgyi hagyatéka, amely egykori iskolájának közgyűjteményében ma is látható.

A Kölcsey-szobor volt a következő állomás

A múltidézést és a főhajtást követően a megjelentek átsétáltak a Péterfia utcai Kölcsey-szoborhoz, ahol Puskás István alpolgármester örömét fejezte ki, hogy immáron a felújított emlékműnél ünnepelhetik e jeles napot.

Debrecen, kölcssey ferenc, magyar kultúra napja
Puskás István alpolgármester mondott beszédet a Péterfia utcán 
Forrás: Czinege Melinda

– A múlt héten befejeződtek a Kölcsey-szobor felújításának munkálatai, így igazán méltó ünnepi ruhát ölthetett fel a költő e különleges napra. A kultúra területe az egyik legérdekesebb az emberek számára országszerte, ha Debrecenről van szó. Ezen belül is a református műveltség és kultúra játszik kiemelkedő szerepet városunk identitásában és kulturális vonzerejében.  

A cívisváros továbbra is a magyar kultúra fontos központja, mivel nemcsak a múltbéli, de a jelen hagyományaink is tudják érvényesen szolgálni közösségünk életét

 – emelte ki Puskás István, majd hozzátette: fontos, hogy mindenki megélje a múltat, és az is, hogy a jövőben együtt építsék annak legfontosabb és legértékesebb területeit.

A kultúra napi ünnepség zárásaként a résztvevők megkoszorúzták a Kölcsey-szobrot is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában