Mostra

2023.09.02. 08:10

Velencéből jelentjük: három óriási durranással folytatódott az idei filmfesztivál – videókkal

Haon.hu

Adam Driver, a Ferrari címszereplője a velencei filmfesztiválon

Forrás: AFP / Gabriel Bouys

A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál nem startolt erősen, a megnyitó után azonban, ahogy az időjárás is egyre jobbra fordult, úgy a verseny is beerősített.

A 80. Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica első erős filmje a Michael Mann által jegyzett Ferrari.

Mann a feszültségkeltés egyik nagy mestereként jól egyensúlyoz az autóversenyzést bemutató képkockák és a személyes, illetve családi dráma között, szükség is van erre, hiszen a versenyzőből versenyautó-tervezővé és gyáralapítóvá avanzsált Enzo Ferrari magánélete még üzleti karrierjénél is rögösebb volt.

Az ötvenes évek végén játszódó alkotás címszerepében Adam Driver látható, aki akár tiszteletbeli olasszá is előléphetne, hiszen legalább olyan hitelesen alakítja a Ferrari cég névadóját, miként a Gucci divatcég fejét, Maurizio Guccit 2021-ben Ridley Scott alkotásában, A Gucci-házban. A lebilincselően izgalmas Ferrari után épp csak egy gyors kávéra volt idő, mielőtt kezdődött Luc Besson A kutyák ura / Dogman című filmje. A francia rendező pályafutása a kisköltségvetésű művészfilmektől a legnagyobb büdzsével gazdálkodó látványmozikig terjed, kritikusai szerint pont ez nem tett jót neki, mert ahogy a költségvetés nőtt, úgy vesztek ki azok a dolgok, amik miatt a közönség annyira megkedvelte A nagy kékség, a Nikita és a Leon, a profi rendezőjét. Úgy tűnik, hogy annyi év után Besson visszatért a gyökereihez, és olyan emberi drámával rukkolt elő, hogy mindenkinek leesett az álla.

Nem túlzás azt állítani, hogy Besson a Leon, a profi óta nem dobott ekkorát.

A kutyáival élő, tragikus gyerekkorú, mozgássérült férfi történetével a fesztivál eddig zajos sikerét csak a görög származású bizarr és elgondolkodtató filmjeiről híres Giórgosz Lánthimosz Szegény párák / Poor Things című alkotásának sikerült felülmúlnia. A Szegény párák eddig a legnagyobb sajtóovációt kiváltó alkotás. A monumentális díszletek között játszódó, kosztümös Frankenstein-történet fokozatosan öntudatra és saját nőiességére ébredő hősnőjét az Oscar-díjas Emma Stone alakítja, aki éppúgy remekel ismét, ahogy az amerikai színész és zenész Caleb Landry Jones is A kutyák ura címszerepében.

Váró Kata Anna
Velence, 2023. szeptember 1.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában