Múzeumok éjszakája

2023.06.26. 13:11

Nádudvaron bemutatták: Laponyagnál meglapogatták a törököket a magyar vitézek

A múzeumok éjszakáján megelevenedett a történelem: felidézték a 1580. évi fényes nádudvari diadalt.

Megelevenedet a törklaponyagi csata

Forrás: Marján László

Kardcsörgés és csatazaj verte fel szombaton délelőtt a Kossuth tér csendjét, mikoris az ifjú „vitézpalánták” hangolódtak a töröklapnyagi csatára, amelyet felelevenítettek a nagy diadal tiszteletére.

Vonulnak a „törökök” a katolikus templom előtt 
Forrás: Marján László

A Kincsesházban az apródiskola keretében vitézi tízpróbával treníroztak a gyerekek a csatarekonstrukcióra, amelynek részleteibe Kovács Zsolt térképész avatta be az érdeklődőket, szereplőket. Merthogy el is játszották a keleti végeken négy és fél évszázada történt török portyázást, emberrablással, és a janicsárnak szánt fiúk és háremhölgyeknek elhurcolandó lányok kiszabadításával. Ebben a kisdiáktól kezdve a szülőkön át a nagyszülőkig minden korosztály aktívan kivette részét.

Jaj, a törökre!

Délután az Emőd-tavi rendezvénytéren folytatódott a „haddelhadd”. A végvári vitézeknek és török katonáknak beöltözött hagyományőrzó csapatok városközpontbeli vonulása indította a délutáni programok sorát. Korabeli zenei kísérettel fegyver- és viselet bemutató, középkori játszóház, vízipipás sátor, bálavár, ételek, italok és népi kézműves vásár szolgálta a széleskörű szórakoztatást.

A Kincsesház apródiskolájában kardvívást is „tanultak”
Forrás: Marján László

Maczik Erika polgármester, Pajna Zoltán Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzat elnökének köszöntő beszédét követően tanúi lehettek a nézők az 1580. évi nádudvari csata újra játszásának. Majd – a diadalt követően – ünnepi felvonulás keretében a helyi mazsorett csoportok átvezették a publikumot a Nádudvari Látogatóközpont elé, ahol bemutatóztak is.

A helyi zumbások hastáncát követően Maczik Erika és Pajna Zoltán mellett Bodó Sándor országgyűlési képviselő is köszöntötte a népes nézősereget. A tűzzsonglőrök bemutatója már sötétben zajlott, hiszen így volt igazán látványos a lángcsóvák játéka.

A diadalt arató várfoglaló vitézek
Forrás: Marján László

A legnagyobb várakozás a napzáró fényfestést előzte meg, amelyet a régi városháza épületének falára vetítettek. A rendkívül látványos produkciót kétszer is levetítették, hogy a sok mobiltelefonos videózást követően „élőben” is láthassák a vetítettképes előadást az arra kíváncsiak.

A művelődési központban Szerelem, mágia Szent Iván varázslatos éjszakáján a magyar és az európai néphagyományban címmel dr. Vajda Mária PhD. előadását is meghallgatták este az érdeklődők. 

Marján László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában