Fények éjszakája

2023.05.21. 11:51

Így még nem láttuk a berettyóújfalui zsinagógát – fotókkal, videóval

415. évfordulóját ünnepli idén Berettyóújfalu, ezen jeles alkalomból majd' egy hetes programsorozatot szervezett a Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzat és a város.

Forrás: Czinege Melinda

A hajdú hagyományok nyomában nevet viselő projekt keretében szombaton egésznapos rendezvénnyel készültek, melynek egyik kiemelt programeleme volt az esti fényfestés, előtte pedig a Sárkánylányok Tűzzsonglőr Csapat tagjai fűtöttek be a téren tűzlabdáikkal. 

Mielőtt új ruhába öltöztették volna a zsinagóga épületét, Vitányi István, a térség országgyűlési képviselője köszönetét fejezte ki a vármegyei önkormányzatnak a program létrejöttéért, mint mondta, egy kulturális cunamival árasztotta el az egész választókörzetet, hiszen nagyon sok rendezvény már megvalósult jóvoltukból.

Igazi kuriózum

Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere rövid köszöntőjében összegezte a szombati eseményeket, szavai szerint a kilátogatók nagyon változatos programoknak lehetett szem- és fültanúi, a fényfestést pedig igazi kuriózumnak nevezte.
Pajna Zoltán vármegyei elnök az örökségről beszélt. Mint mondta, amikor megszületünk, nemzeti, kulturális örökséget kapunk, s csak rajtunk múlik, hogyan tudjuk azt kibontani és továbbadni.

A mai napon is nagyon sok olyan kulturális program volt a helyi identitás pályázatunk kapcsán, ami azt mutatja, hogy nagyon sokan gondozzák és ápolják a kultúránkat

– jegyezte meg. Ahogy beköszöntött az esti sötétség, elindult a fényfesték, a vármegyei önkormányzat jóvoltából az elkövetkező hónapokban pedig további nyolc helyszínen mutatják még be a fényjátékot.

Fények éjszakája a vármegyében:

május 27. Hajdúnánás
június 3. Hajdúhadház
június 10. Hajdúszoboszló
június 17. Hajdúböszörmény
június 24. Nádudvar
július 1. Biharkeresztes
szeptember 16. Püspökladány
szeptember 23. Nyíradony

KD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában