Helyi kultúra

2023.05.11. 20:38

Elstartolt a Színházi Olimpia debreceni eseménysorozat a Csokonai Fórumban – fotókkal

A lengyel Wanda Siemaszkowa Színház A Mester és Margarita című előadása nyitotta csütörtökön a a Színházi Olimpia debreceni eseménysorozatát.

Forrás: Kiss Annamarie

A lengyel Wanda Siemaszkowa Színház A Mester és Margarita című előadása nyitotta csütörtökön este a Színházi Olimpia debreceni eseménysorozatát a Csokonai Fórumban. 

Csokonai Fórum, Gemza Péter, Színházi Olimpia, Debrecen, Haon
Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója 
Forrás: Kiss Annamarie

Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója köszöntőjében kiemelte, amikor 2022 augusztusában megnyitották a Csokonai Fórumot, azt ígérték, az épület több lesz, mint két színházterem, valódi fóruma lesz a kultúrának. – Találkozási hely lesz mindazoknak, akik szerint a kultúra több, mint fogyasztói termék: a kultúra életforma. Az elmúlt nyolc hónapban számunkra oly fontos színházi előadások mellett koncertekkel, kiállításokkal, beszélgetésekkel, könyvbemutatókkal vártuk az érdeklődőket. Most viszont másfél hónapra valóban a színházé lesz a főszerep, köszönhetően a tizedik Színházi Olimpiának – mondta. Hozzátéve: hatalmas megtiszteltetés Debrecen és a Csokonai Színház számára, hogy kiemelt helyszíne lehet ennek a nagyszabású rendezvénysorozatnak.

Különböző műfajú és formanyelvű produkciók

– Lehetőséget kaptunk az olimpia szervezését vállaló Nemzeti Színháztól arra, hogy meghívjunk egy külföldi produkciót. A lengyelországi társulattal már évek óta nagyon jó kapcsolatot ápolunk, több alkalommal volt szerencsénk ellátogatni hozzájuk. Külön öröm számomra, hogy egy ilyen nagy formátumú produkcióval érkeztek hozzánk, ugyanis A Mester és Margarita egyetemes kultúránk egyik alapműve, tértől és időtől függetlenül érvényes a mondanivalója – jegyezte meg a színházigazgató.

Mint elmondta, hangsúlyos volt a program összeállításakor a Csokonai Színház küldetése: a fiatal színházi rendezők és a kortárs magyar dráma melletti elkötelezettségük. – Jövő héttől kezdetét veszi az országos színházi találkozó, ami azonban már nem a mi küldetésünkről, hanem a hozzánk érkező társulatok küldetéséről szól. Arra kértem társulatvezető igazgató kollégáimat, hogy olyan produkciókat hozzanak el Debrecenbe, amely szerintük a legjobban képviseli a színházukban folyó művészi munkát – fogalmazott.

Továbbá leszögezte, nagyon különböző műfajú és formanyelvű produkciókat láthatunk vendégül: a kortárs ősbemutatótól a klasszikus vígjátékon át a horror rockoperáig minden társulat egy sajátos színt, hangulatot képvisel. Egyik a másik nélkül nem érvényesülhet, hiszen közösen adják a magyar színházi kultúra sokszínű szövetét.

Sebastian Kęciek, a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott budapesti nagykövete üzent a debreceni közönségnek. „Nagy örömömre szolgál, hogy a világ egyik és legrangosabb színházi fesztiválján, a Nemzetközi Színházi Olimpián a lengyel Wanda Siemaszkowa Színház A Mester és Margarita című előadását láthatja a debreceni nagyközönség. A kultúra, a tudomány és az oktatás területén létrejött emberi kapcsolatok építik a lengyel–magyar barátságot, és lehetővé teszik számunkra, hogy megértsük a másik nemzet szemszögét” – idézték. 

NE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában