Több mint 40 éve a színpadon

2023.03.08. 19:04

A Budapesti Operettszínházban lépnek fel a Forgórózsa Táncegyüttes táncosai – fotókkal, videóval

Az ország legjobb koreográfiái közé válogatták be a debreceni csoport műsorát.

Forrás: Czinege Melinda

A napokban a debreceni Forgórózsa Táncegyüttes próbájára látogattunk el a Faraktár utcai VOKE Egyetértés Művelődési Központja színháztermébe. A felnőttcsoport férfi tánckara tartott intenzív próbát, ugyanis vasárnap a Budapesti Operettszínházban adnak majd műsort a Martin György Néptáncszövetség Néptáncantológiáján. 

– Az Országos Néptáncantológia egy gálaműsor, amelybe az előző évben bemutatott koreográfiákból válogatják össze a tizenkét legjobbat. A részvételre pályázni kell. Két táncunkkal jelentkeztünk, melyek közül Németh Antal, örökös aranysarkantyús táncos által készített Pásztorok hajdú módra koreográfiánkat választották ki a szervezők - tudtuk meg Győry Győzőtől, az együttes vezetőjétől. Nem kis elismerése ez az 1981-ben alakult csoportnak, hiszen először vesznek részt ezen a rendezvényen, ráadásul egyedül képviselik a debreceni felnőttcsoportokat. A gálára a hajdúsági pásztorélet virtuóz férfitánc-anyagát viszik magukkal. 

Győry Győző Forgó Néptáncegyüttes
Győry Győző
Forrás: Czinege Melinda

A táncegyüttes tavaly ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját. Jelenleg 6 csoportban zajlik a szakmai munka: a felnőtt mellett vannak utánpótláscsoportok, seniorcsoport, illetve kezdő felnőtt néptáncosok számára is tartanak foglalkozásokat. – Ez utóbbi az utánpótlásban táncoló gyerekek szüleiből verbuválódott Mecsei Gyula vezetésével. Megközelítőleg 100-110 gyermek és felnőtt tartozik a Forgórózsa-családhoz. A felnőttcsoport művészeti vezetője Szarka Zsolt koreográfus - mutatta be.  

Győry Győző elmondta, az operettszínházi előadás után sem pihennek a táncosok, ugyanis Debrecen négy néptáncegyüttesét - Hajdú Táncegyüttes, Debreceni Népi Együttes, Főnix Néptáncegyüttes és a Forgórózsa Táncegyüttes -, valamint a hajdúnánási Aranyszalma Néptáncegyüttest kérte fel az Országos Táncháztalálkozó szervezősége egy közös gálaműsor összeállítására és előadására április 15-én a budapesti Papp László Sportarénában.

BS

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában