Madrigál

2023.01.19. 15:56

Zenés főhajtás, négy tételben

Többszörösen debreceni kötődésű zenemű csendül fel a magyar kultúra napján.

Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerző

Forrás: MTI-archív

A Debrecen Kultúrájáért Alapítvány díjátadójának kísérőprogramjaként mutatják be újra a Kölcsey – Négy tételes madrigál című darabot Debrecenben. A részletekről nemrég Debreceni Tamást, az először húsz éve bemutatott zenemű ötletgazdáját, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Konzervatórium Galériájának vezetőjét kérdeztük. A debreceni kulturális élet tevékeny közreműködője egy, a Kölcsey Kórusra komponált művet álmodott meg, és kérte fel a cívisvárosi kötődésű Kocsár Miklóst a madrigál megírására.

A Kossuth-díjas művészt 2001. december 6-án kerestem meg azzal a kéréssel, hogy írja meg a darabot, majd negyven nap elteltével felhívott: Tamáskám, leütöttem az utolsó hangjegyet

 – idézte fel Debreceni Tamás. Hogy ezekből a beszélgetésekből maradandó született, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a madrigál „életre kelt”. Felcsendült a Kölcsey Központ 2006-os átadásakor, Debrecen város napján, sőt, kapott már felkérést a stockholmi Magyarok Házából is.

Az elmúlt két évtizedben nemcsak a Himnusz szerzőjének emléke előtt tisztelgő komolyzenei produkció vált ismertté, hanem egy húsz-harminc képet bemutató, debreceni grafikusok munkáit (Gárdonyi Sándor és Rácz Imre) felsorakoztató tárlat is elkészült. A vándorelőadások Kölcsey életének öt legfontosabb állomásán, köztük Sződemeteren, Álmosdon, Budapesten, valamint a magyarok lakta diaszpóra jelentős részén kezdi a bemutatkozást. A debreceni közönség előtt legközelebb a magyar kultúra napja alkalmából január 20-án, a Déri Múzeum Dísztermében 15 órakor kezdődő díjátadó ünnepségen csendülnek fel a Kölcsey-madrigálok.

SZD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában