Ünnepélyes díjátadó

2023.01.20. 17:30

Ők tettek a legtöbbet Debrecen kulturális életéért

Három díjazottat választott munkásságuk elismeréseként idén a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány.

Forrás: Molnár Péter

Átadták a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány díjait a Déri Múzeum Dísztermében péntek délután. Az elismerés magánszemélyek, intézmények és együttesek művészeti törekvéseit ösztönzi. A hagyományokhoz híven az alapítvány a Magyar Kultúra Napjához kötődően adja át a díjakat.

Puskás István szerint ez egy szimbolikus gesztus, hiszen január 22-e a város és a nemzeti kultúra összefonódását jelképezi. Az alpolgármester elmondta, ennek szellemében a kuratórium idén is egy nemes vita keretében választotta ki a díjazottakat. Ám – mint fogalmazott – örömteli érzés, hogy bőven van miből választani, hiszen számos tehetség öregbíti Debrecen hírnevét.

Aki az országot járja, érezheti, hogy a különböző városokban más atmoszférája van a kultúrának, mert más hagyományai vannak és más emberek lakják. A magyar kultúra ettől szép: hogy belül színes. A kultúra egy fogalom, de nem egy olyan dolog, amihez csatlakozni lehet. Mi magunk alkotjuk a kultúrát, hiszen az emberek lelkéből, tehetségéből származnak olyan alkotások és maradandó művek, amelyek meghatározzák a debreceni kultúrát

 – mondta beszédében Duffek Mihály, a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A Kölcsey Kórus ünnepélyes előadása után átadták a díjakat.

 Példaértékű munkájáért Debrecen Kultúrájáért díjat kapott Holb Ibolya táncpedagógus, koreográfus, a Modern Tánc-Játék Stúdió alapítója, valamint  Lukács Gábor festő- és grafikusművész, a Nyíregyházi Egyetem Vizuális Kultúra Intézetének nyugalmazott docense. Emellett posztumusz Debrecen Kultúrájáért díjban részesült Tamási László egykori előadóművész, tanár, kórusvezető és karmester, a debreceni Kölcsey Kórus alapítója.

A Debrecen Kultúrájáért díj egyéni teljesítményért, a társadalom- és természettudományok, a kulturális élet, az irodalom, zene- táncművészetek területén végzett kiemelkedő színvonalú alkotó tevékenységért, a közművelődés területén éveken keresztül maradandó értéket teremtő munkáért, valamint átfogó életmű elismeréseként adományozható.
HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában