Őrtüzet gyújtottak és imádkoztak

2022.10.30. 19:53

A székely nép szabadságáért lobogott a láng Debrecenben

Egy általános iskolás fiú fogta a székely lobogót vasárnap a Medgyessy sétányon. Arcát megvilágította a székely autonómia napján gyújtott őrtűz lángja.

Forrás: Kiss Annamarie

Rá, mint a jövőt kezében tartó generáció képviselőjére mutatott Becsky Tibor, az „Adjátok vissza a hegyeimet!” Alapítvány, elnöke beszéde alatt. – Szeretném, ha ezt a hagyományt továbbvinnék a gyerekek addig, amíg a Székely Nemzeti Tanács kiáltványa meg nem valósul – mondta.

Az október 30-án kiadott állásfoglalás Csíki András költő tolmácsolásában hangzott el: „…azért gyűltünk össze – székelyek és a velünk szolidáris közösségek tagjai –, hogy ismételten kinyilvánítsuk igényünket Székelyföld területi autonómiájára. …amely a béke, a biztonság és a jólét záloga, egy olyan jogi keret, amely garantálja Székelyföld polgárainak a teljes és tényleges egyenlőségét. Előttünk van a feladat: a székely nép önszerveződésének rendszerét, a székelyföldi személyi kártyát megteremteni és működtetni. ”

Az eseményen Tóth Lilla, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának óraadója énekelt és Papp István, a Csokonai Színház színművésze olvasott fel verset. A ropogó tűz mellett dr. Törő András, római katolikus lelkésszel együtt imádkozhattak a jelenlévők a száz éve román közigazgatás alá került terület lakóiért. 

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában