A kiadóból a könyvtárba

2022.09.14. 16:27

Elolvasna egy könyvet, de nincs meg a könyvtárban? Szóljon a Méliusznak, megrendelik!

Az igények szerint alakul ezentúl a debreceni könyvtár kínálata.

A sajtótájékoztató résztvevői a Méliusz Könyvtárban

Forrás: Kiss Annamarie

Néhány kattintással a könyvtár új katalógusából a frissen megjelent könyvekre is kereshet az olvasó, sőt, igényelheti is a kötetet egy debreceni innovációnak köszönhetően.

A részletekről szerdán a könyvtár központi épületében volt szó. Kovács Béla Lóránt, a Méliusz Könyvtár igazgatója elmondta, hogy két különálló terület, a terjesztői hálózat és a kölcsönzés találkozik most az olvasói élmény javításának céljából.

– Az innováció arról szól, hogy az olvasó számára hogyan tudjuk azokat a dokumentumokat hozzáférhetővé tenni, amiket eddig nem. A könyvtár kiadott adóforintjai így hasznosulnak legjobban, de nemcsak a gazdálkodás, hanem az olvasók elégedettsége miatt is hasznos. Ha megjelenik egy újdonság, az olvasó azonnal megrendelheti, és a könyvtár beszerzi azt – összegezte a mindössze 4 és fél millió forintos fejlesztés lényegét.

Követendő ötletek

Pósán László honatya elmondta, hogy az utóbbi években a kultúra területén az innovációk kapcsán Debrecenre fókuszál az ország.

A Méliusz innovációi példátlanok, mint például a könyvtári szolgáltatás kihelyezése a város különböző pontjaira, legyen szó konténerkönyvtárról vagy a kölcsönzőautomatáról.

– A vidék sokkal befogadóbb és nyitottabb a kultúra területén megalkotott információkra, és ez az új szellemi produktum remélhetően máshol is követőkre talál majd Debrecen után – fogalmazott.

Puskás István alpolgármester rámutatott: az innovációnak egy fontos eleme, hogy gyors és hatékony legyen az ötlettől a megvalósulásig. Ebben a tekintetben is mintaértékű a projekt, mely 3 hónap alatt valósult meg.

Szóllás Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkárságának Könyvtári és Levéltári főosztályvezetője szerint a debreceni innováció sikere és a könyvtár büszkesége lehet, hogy nemrég Budapesten is átadtak egy kölcsönzőautomatát.

– Az elmúlt évtizedek kihívása és lehetősége a digitalizáció, melynek előnyeit a könyvek és a könyvtár világában sem lehet kiaknázatlanul hagyni – fogalmazott.

Nyáry Krisztián, a Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója elmondta, hogy a könyvkiadás és a kölcsönzés ilyen összekapcsolásával a bőséges magyar könyvkínálatból választhat az olvasó, és a megrendeléstől számítva 5 napon belül már kezében tarthatja a kiválasztott olvasmányt. – Az olvasó ország mindenkinek az érdeke – mutatott rá végül.

SZD

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában