Izgalmas programok

2022.06.23. 16:15

Szoboszlón sem fogunk unatkozni a Múzeumok Éjszakáján

Utcafesztivál, parázson járás és bajuszkiállítás is lesz.

Forrás: Bocskai Múzeum

A Múzeumok Éjszakáján kalandos időutazásra hívja látogatóit Hajdúszoboszló múzeumi negyede, olvasható a Bocskai Múzeum közleményében. 

Június 25-én este hat órától éjfélig, idén először utcafesztiválon mulathatnak a résztvevők a Bocskai utcában. Lesz fegyver- és viseletbemutató, kézműves foglalkozások és vásár, népi játszótér, koncertek és templomtúrák, de a Bocskai korona- és jogarmásolatot is meg lehet majd csodálni. 

Az est egyik legkülönlegesebb programja a Szent Iván-éji tűz és az azt követő parázson járás lesz, ahol a bátrabbak maguk is kipróbálhatják, milyen érzés mezítláb végiglépdelni egy 600-800 fokos parázsszőnyegen. Persze erre a bravúrra csak a 18 éven felüliek vállalkozhatnak egy többlépcsős vezetett meditáció után.

Forrás: Bocskai Múzeum

A Bocskai Múzeumban továbbá bajuszkiállítás is nyílik, melyen megismerhetők a régi korok bajuszdivatjai, bajuszviselési szokásai, valamint a legjellemzőbb bajusztípusok. A kiállítás megnyitón továbbá „látványberetválást” tart „Bocskai borbélya”. A Bethlen Gábor Hagyományőrség hagyományos borbélyeszközökkel mutatja be, hogy vajon hogyan beretválkozhatott Bocskai fejedelem, és milyen arcszőrzetet viseltek a hajdúk. A bajuszkiállítás apropóján minden bajuszos látogató ingyenesen vehet részt a rendezvényen, a bajuszviselés hagyományának fenntartásában végzett kitartó „munkájuk” elismeréseként.


 

További információkat a és részletes programot a kapcsolódó Facebook-eseményben találhatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában