Megérett a helyzet egy új albumra

2022.02.19. 09:58

Metalosabb, kemény dalokkal készül Debrecenbe a Moby Dick

Schmiedl Tamással, a banda énekes-gitárosával beszélgettünk.

Schmiedl Tamás úgy érzi, a csapat újra lelkesedik a közös célért

Forrás: Moby Dick-archív

2015-ben a legnagyobb hatású magyar metal albumok listájára választották a zenekar első három lemezét, köztük az Ugass kutya címűt az első helyre. Mi volt a lemezek sikerének titka? Miben nyilvánul meg a lista kapcsán említett nagy hatás azóta?

 

Schmiedl Tamás: Az elsők között voltunk, akik új felfogásban, másféle megközelítésben játszottuk a metalt. Nem csak zeneileg hoztunk frissességet, hanem szöveg szempontjából is másról énekeltünk, mint amit addig hallhatott a magyar közönség. Akkor még tabu témáknak minősülő társadalom- és rendszerkritikus üzeneteket közvetítettünk. Mindez jó dalok megírásával, erős lemezekkel párosult. Futótűzként terjedt szét a hírünk a Kárpát-medencében, sportcsarnokokat töltöttünk meg, határon innen és túl. A zenénket százezrek ismerték és hallgatták, kitörölhetetlenül beleágyazódtunk a magyar rock-kultúrába. Nagyobb sikereket értünk el, mint amire a műfaji korlátok okán feljogosítottak volna, talán azért, mert volt a zenénkben valami forradalmi. Az akkori lemezhallgató, koncertre járó közönségből később sokan lettek zenészek és jó érzés, amikor nyilatkozatok kapcsán felemlegetik a Moby Dick zenekart, mint fő hatást; illetve azt, hogy rajtunk nőttek fel.

 

Négy év után újra Debrecenben lépnek fel. A március 5-i koncert címe: Moby Dick 40 - Viharral szemben. Milyen szempontok szerint tudnak válogatni négy évtized alkotásaiból? Melyik dalra a legbüszkébb?

 

Schmiedl Tamás: Olykor nem könnyű és a teljes megújulás kizárt, hiszen vannak jogos elvárások a közönségünk részéről, a egyes dalokat nem lehet kihagyni. Ennek ellenére mindig igyekszünk a programon változtatni, valami érdekességgel, újdonsággal bővíteni. Szerencsére sok slágerünk van, nem vagyunk egydalos zenekar. A Keresztes vitéz végigkíséri az egész pályafutásunkat és a rockrajongók minden generációjának a kedvence. Sokat köszönhetünk ennek a dalnak és joggal vagyunk rá büszkék.

Gyakori, hogy más zenekarokkal együtt koncerteznek. A Roncsbárban a Dying Wish áll Önök előtt színpadra. Mi alapján választanak előzenekart?

 

Schmiedl Tamás: Sok a barát, zenészkolléga és mindig is szerettünk lehetőséget adni másoknak. Akik megtisztelnek minket a barátságukkal és a maguk lehetőségeihez mérten segítik a Moby Dick munkáját, például egy általuk szervezett koncertre való meghívással, azoknak igyekszünk visszahálálni. A Dying Wish-sel is évekre visszamenő jó kapcsolatot ápolunk, kedveljük őket és tudjuk, hogy profin hozzáteszik a koncerthez mind promóban, mind kvalitásban az elvárhatót. Ez egy klasszik magyar zenekar, ami szintén több évtizedes pályafutással büszkélkedhet és remek, sikeres albumokkal.

 

Legutóbb 2019-ben jelent meg albumuk. Mikor várható új Moby Dick-lemez?

 

Igen, a Terápia már több, mint két éve jelent meg, ami nagy örömünkre pár hónap alatt aranylemez lett. Körülbelül két-háromévente érik meg a helyzet és van létjogosultsága egy újabb albumnak, így lassan esedékes. Már elkezdtünk dolgozni a dalokon, de még sok munka van előttünk. Úgy tervezzük, hogy legkésőbb 2023 tavaszán megjelenik az új lemez. Az eddig megszületett dalok alapján egy metalosabb, kemény album várható.

 

Tavaly nyár óta az alapítótag, Mentes Norbert helyett Schmiedl Balázs csap a gitárhúrok közé. Mit hozott a csapat életébe ez a változás?

 

Schmiedl Tamás: A tagcserét megelőző időszakban már nehezen ment a közös munka, állandó problémákkal küszködtünk, fontos kérdésekben nem találtuk a közös nevezőt. A váratlanul ránk törő pandémia csak tetézte a feszültséget és egyre haladtunk az elkerülhetetlen felé. Mindenkinek nehéz volt, de most nyugalom van, újra egység van, újra tudunk egy közös célért dolgozni, lelkesedni.

 

HaBe

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában