Orgonák éjszakája

2024.05.17. 12:37

Nem mindennapi hangszer szólal meg szombaton Debrecenben

Hamarosan megérkeznek az Oxford hangjai Debrecenbe. Patinás egyetemvárosból származik a Debreceni Református Egyetemi Templom új orgonája.

Kosztin Éva

Május 18-án, szombaton tartják az orgonák éjszakáját, ennek egyik debreceni különlegessége lesz az Egyetemi Templomban a hangszerbemutatóval és orgonaavatóval egybekötött hangverseny. Az esemény jelentőségéről Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke beszélt portálunknak.

orgona-debrecen-oxford-bemutato-hangverseny
A hangversenyt színesítendő megszólal majd az Oxfordból érkező új orgona is
Forrás:  Illusztráció / MW-archív

A hangverseny főszereplője az új orgona

Ismertette, az ősi iskolaváros, Oxford egyik egyetemi kápolnájából, az 1458-ban alapított Magdalen College-ből származik az az új orgona, amely a nemrégiben felújított Egyetemi Templom ékköve lesz. 

– Az Egyetemi Templom 1942-ben készült el, és hiába terveztek bele orgonát, már nem épülhetett meg, mert jött a második világháború. Ezt az 1986-ban épült oxfordi hangszert Sárosi Dániel orgonaművész segítségével szereztük meg, és Szabó Balázs nemzetközi orgonaszakértő, orgonaépítő segítésével építettük fel – részletezte. 

A szállításról elmondta, a sípok speciális dobozokban, a faalkatrészek lapra szerelten, kamionnal érkeztek Debrecenbe. Ezzel a hangszerrel, amit eredetileg a Mander Orgonaépítő Manufaktúra készített, a cívisvárosban is élmény lehet a sajátos angol orgonahangzás.

Május 18-án, szombaton 18 órától a hangszerbemutatóval és orgonaavatóval egybekötött hangverseny lesz a program. Az eseményen az orgonát Fekete Károly püspök áldja meg, a hangversenyen fellépnek Szilágyi Gyula, Sárosi Dániel és Szabó Balázs orgonaművészek, a Vox Antiqua Kamarakórus, vezényel Kiss Csaba. A hangversenyt az orgonák éjszakájára való tekintettel szombaton 20 óra 30 perctől megismétlik.

A szervezők arra is felhívták a figyelmet, a koncerten való részvétel ugyan ingyenes, viszont előzetes regisztrációhoz kötött. A részvételi szándékot a [email protected] e-mail címen jelezhetik az érdeklődők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában