Beruházás

2024.06.14. 10:31

Már tervezik, hogyan újítják meg az Aranybikát

Az építészeti beruházás a városvezetés bevonásával zajlik és a helyi lakosság igényeivel összhangban történik. A végleges tervek elkészülte után, várhatóan két év múlva indulhat meg az Aranybika Szálló átépítése.

Haon.hu

Elkezdődik a debreceni Aranybika Szálló megújuló épületének tervezése – közölte portálunkkal a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Kommunikációs Igazgatósága. Mint írják, a B5 Építészstúdió Kft. és a Tisza Építész Műterem Kft. által alkotott konzorcium tervezheti meg a Mathias Corvinus Collegium (MCC) debreceni tehetséggondozási központjának helyet adó Aranybika Szálló megújuló épületét, miután lezárult a tervezésre kiírt közbeszerzési eljárás. A végleges tervek elkészülte után, várhatóan két év múlva indulhat meg a komplex beruházás, amelynek eredményeként a debreceni városi környezettel harmonizálva, a műemléki, szecessziós épületrész stílusával összhangban és a modern műszaki elvárásoknak megfelelve újulhat meg a cívisváros ikonikus épülete.

Az Arany Bika ikonikus épülete Debrecenben
Az Arany Bika ikonikus épülete Debrecenben
Forrás: Napló-archív

Az MCC immár 7600 diák tehetséggondozását valósítja meg 28 képzési központban. Debreceni központjukban több mint 300 diák tanul tíz éves kortól a diploma megszerzéséig. Ezt a szám több mint 400 lesz szeptembertől. Számos diák a régióból és Erdélyből tanul a debreceni MCC-ben. Így nekik kiemelten fontos, hogy méltó helyen kamatoztassák tehetségüket. Az Aranybika ezen túlmenően már most Debrecen kulturális és közélet központja, hiszen ebben a tanévben 60 eseményt rendeztek az épületben, közel 4000 fő részvétlével. Az épületkomplexum revitalzácójával az ikonikus helyszín még több diákot fogadhat és még inkább a történelmi város és polgárai számára szellemiközpontként működhet.

A nyertes konzorcium cégei több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkeznek, számos kelet-magyarországi projekt is fűződik a nevükhöz. A Tisza Építész Műterem Kft. legutóbb a debreceni Csokonai Nemzeti Színház felújításában vállalt jelentős szerepet, a Balázs Tibor Pro Architectura-díjas építész vezette B5 Építészstúdió pedig olyan jelentős beruházásoknak volt a résztvevője, mint például a Tiszadobi Andrássy Kastély felújítása, vagy a Nyíregyházi Főiskolai Campus több épületének megvalósítása.

Még idén elkészülhetnek a végleges koncepciótervek

A nyertes kiválasztásával megkezdődik a rekonstrukciós tervek készítése, amelyek jelentős mértékben támaszkodnak majd a korábbi tervpályázaton megjelenő gondolatiságra: a műemléki és új épületszárny egységes megjelenése, homlokzatának szecessziós kialakítása a Kossuth tér felől. A beruházó tervei szerint még idén elkészülhetnek a végleges koncepciótervek, jövő év első felében pedig az engedélyes tervek is. Újabb eredményes közbeszerzést követően 2026-ban indulhat el majd a kivitelezési munka. A projekt magas minőségű és sikeres megvalósításában a FTT Konzorcium – tagjai a FŐBER Zrt. és a TSPC Mérnökiroda - látja el a beruházás lebonyolító mérnöki, tervellenőri és műszaki ellenőri feladatait

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) célja, hogy a debreceni központjául szolgáló Aranybika Szálló történelmi hírével és jelentőségével összhangban ismét a város egyik ékköve lehessen: az épület rendkívül rossz állapotú, szocializmusban felhúzott szárnya helyett az MCC egy olyan korszerű oktatási központ megépítését tervezi, mely tömegében, léptékében illeszkedik a meglévő Aranybika Szálló szecessziós épületrészéhez, valamint a debreceni történeti környezethez. Az egykori szálló eredeti épülete pedig teljes körű, műemléki felújításon esik majd át.

Rekonstruálják az Aranybika épületét

A beruházásnak köszönhetően egy, a 21. századi elvárásoknak megfelelő, az MCC oktatási programjainak befogadására alkalmas, új épületrész jön létre. Az Aranybika rekonstrukciójával az MCC törekvése nemcsak az, hogy új központ jöhessen létre, hanem az átfogó műemléki rekonstrukcióval értékmentést is végez.

Rekonstruálják az Aranybika épületét
Rekonstruálják az Aranybika épületét
Forrás: Napló-archív

Az építészeti beruházás a városvezetés bevonásával zajlik és a helyi lakosság igényeivel összhangban történik. A debreceniek döntő többsége ugyanis azt szeretné, ha egy a történelmi városképbe illeszkedő, hagyományos építészeti stílusú, felújított épület állna Debrecen főterén – áll egy az MCC által megrendelt korábbi reprezentatív közvélemény-kutatásban. A felmérés azt mutatja, hogy a debreceniek a Nagytemplom után az Aranybika Hotelt tartják a legikonikusabb, történelmi, a városképet meghatározó épületnek. A cívisváros lakóinak legnagyobb része azzal ért egyet, hogy az Aranybikát a történelmi szárny stílusával egyezően kell befejezni és felújítani.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában