Fotókkal

2022.02.21. 15:32

Fából faragott Magyarország címmel nyílt kiállítás Debrecenben

Külhoni magyarok fából készített műalkotásai emlékeztetnek a trianoni gyásznapra.

Forrás: Kiss Annamarie

Fából faragott Magyarország címmel nyílt tárlat a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumának második emeleti folyosóján. A március 11-éig látható kiállításon a Trianon Múzeum és a Hagyományok Háza centenáriumi pályázatára érkezett műveket tekinthetik meg az érdeklődők.

Ivánné Nagy Erzsébet Bernadett, az intézmény igazgatója a kiállítás hétfő délutáni megnyitóján mondott köszöntőbeszédében örömét fejezte ki, hogy a csaknem ötszáz éves múlttal rendelkező gimnázium otthont adhat a Partium Ház vándorkiállításának.

Iskolánk fontosnak tartja nemzeti kultúránk értékeinek és hagyományainak az ápolását, őrzését, valamint a határon túlról érkező református fiatalok oktatását, nevelését, támogatását. A kiállítás szimbolikus üzenete az összetartozás. Ugyanakkor a kiállított darabok magukon hordozzák a magyarlakta területek népművészeti motívumait, melyek lehetőséget teremtenek a magyar népi kultúra értékeinek megismertetésére

– mondta.

 

Stanik István, a debreceni Partium Ház igazgatója úgy fogalmazott, a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma patinás épületének impozáns folyosója a legtökéletesebb helyszín a tárlat bemutatására. Mint mondta, az elsődleges cél, amiért meghirdették a pályázatot, hogy a következő generációk számára is tovább éljen a száz évvel ezelőtti nemzeti tragédiának az üzenete, így jobban átérezhető a fiatalok számára is az ország megcsonkításának máig tartó hatása. 


Szívből faragva

 

– Fafaragóként a fa megmunkálásán, szeretetén keresztül szerettünk volna emléket állítani Trianon gyászos évfordulójának, emellett utat mutatni a jövőbe is, felhasználva múltunk erősségeit, táplálkozva a gyökereinkből. A magyar nemzeti identitás erejét, az összetartozást jelképezve jöttek létre olyan fából készült alkotások, amelyek a Kárpát-medence sokszínű világát vonzó és hiteles módon tudják bemutatni. Olyan kötés ez, amelyet szerződések, törvények nem oldhatnak fel – mondta Bálintné Miklós Éva. A kiállítássorozat szakmai vezetője és koordinátora hozzáfűzte,

a pályázatra összesen 51 mű érkezett a Kárpát-Medence számos tájáról, kivétel nélkül tükrözve az alkotók elhivatottságát, és a mögöttük álló rengeteg munkát és érzelmet.

Bálintné Miklós Éva a tárlatvezetés közben elmondta, a zsűrizésnél lényeges volt, hogy ne népművészként tekintsenek az alkotásokra, hanem a gondolatiságot és a téma mélységének átélését díjazzák. Emellett az is fontos volt, hogy az alkotó olyan fából faragja művét, ami jellemző a tájegységére. 

 

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában