15 év sikere

2021.09.25. 21:02

Születésnapot ünnepelt a MODEM

Jóga, brunch, gyerekkoncert, zenélő kurátor, kortárs tánc, live act, rendhagyó tárlatvezetések – egyebek mellett ez várta az érdeklődőket az egész napos programsorozaton.

Fotó: Kiss Annamarie

Az esti zenés produkciókat 19 órai kezdettel egy kerekasztal-beszélgetés előzte meg, amelyet a Művészeti Központ új ügyvezetője, Vízi Kata moderált. A beszélgetésen résztvevők a 15 évvel ezelőtti emlékekéket is felidézték, de arról is beszéltek, milyen szerepet tölt be ma az intézmény a hazai palettán. Az eseményen elhangozott:

az ország legkorszerűbb kiállítótereként nyílt a MODEM, s ezt a címet ma is őrzi.

Művészeti projektekkel, különleges performansszal várta 15 éve az első látogatókat a Művészeti Központ, a szervezők izgatottak és boldogak voltak. Sokan voltak kíváncsiak az induláskor, a fővárosból is több mint százan érkeztek külön buszjárattal.

Antal Péter műgyűjtő, az Antal–Lusztig-gyűjtemény gazdája felidézve a sorozat iránti egykori közömbösséget elmondta, a 2000-es évek elejétől Pécsett szerveztek kiállításokat. Az ottani önkormányzat, látva a sikereket, érdeklődött a gyűjtemény iránt, de Papp László ajánlására az akkori debreceni, Kósa Lajos vezette önkormányzat vette végül át. Elmondta, a cél akkor az volt, hogy méltó helyen méltó gyűjteményi kiállítás alakuljon. Hozzátette, szerinte ez sikerült is.

Gulyás Gábor, a MODEM egykori első vezetője a kezdeti éveket illetően azt mondta, sokan elképedtek a kezdeményezésen, miszerint egy igen magas színvonalú kiállítást terveznek Magyarországon, ráadásul egy vidéki településen. Hozzátette ugyanakkor, hogy Debrecen különleges helyen fekszik, nemzetközi kapcsolódásai is vannak, így az, hogy a cívisváros legyen a régió művészeti központja, elképzelhető volt.

Utolértük a világot

Puskás István alpolgármester elmondta, zöldfülű fiatalemberként lépett be 15 éve a korszerű kiállítótérbe, átlag debreceniként találkozott a gyűjteménnyel. Felidézte, hogy akkor már világot látott emberként vágyott arra, hogy a cívisvárosban is legyen valami nagyszabású, a külföldön tapasztalhatóhoz hasonló kulturális minőség. A gyűjtemény bemutatásával úgy érezte, Debrecen utolérte a világot.

Az alpolgármester a Firenzét és Tokiót is megjárt, majd Debrecenben is látható Leonardo da Vinci-tárlat szervezésében részt vett. Kalandnak nevezte azt a helyzetet, ami a közreműködését jellemezte. Emlékei szerint a megnyitókor százak sorakoztak a bejárat előtt, és az érdeklődés hetekig nem apadt.

Elhangzott, hogy ez a kiállítás a MODEM történetében az egyike az úgynevezett legeknek, amelynek sikerességéhez mintegy 300 millió forint bevételt kellett produkálni. Ez sikerült is, összesen 160 ezren nézték meg a tárlatot, külföldről is érkeztek látogatók, a kasszákban pedig napi 6 millió forint bevételt számoltak.

A jelenlegi helyzetet érintve beszéltek arról, vannak még megvalósítandó elképzelések, továbbá hogy a jövőbeli sikerekhez akár a nemzetközi repülőtér is hozzásegíthet. Mint mondták, nem szabad elfelejteni, hogy a MODEM a közönségért van, a látogatókhoz pedig jó marketing, érdekes programok és tőke kell.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában