Könyv is jelent meg

2021.09.19. 14:13

Hazatért Veres Péter hagyatéka

Új állandó bemutatóval, a Veres Péter Emlékkiállítással gazdagodott a balmazújvárosi Semsey Kastély.

Forrás: Semsey Kastély-archív

A kiállítás anyaga a budapesti Veres Péter Irodalmi Emlékház gyűjteménye tavaly a Semsey Andor Múzeumhoz került, amelyet ezentúl a Semsey Kastély emeletén berendezett Veres Péter Emlékkiállítás mutat be. Az ajándékozás és az új állandó kiállítás létrehozása a Veres Péter halálát követő 50. esztendőben történt, ezért az ennek kapcsán megjelentetett Emlék-évkönyvvel útnak indult a Semsey Andor Évkönyve sorozat.

Dr. Vajda Mária | Fotó: Semsey Kastély-archív

A kiállítás átadása és az „emlék-kötet” bemutatója csütörtökön este volt a Semsey Kastély dísztermében. Az ünnepséget az adományozó család számos tagja is megtisztelte jelenlétével. A kiállítás megnyitására dr. Vajda Mária néprajzkutatót, címzetes egyetemi docenst, Balmazújváros díszpolgárát, a város múzeumának első muzeológusát kérték fel. Dr. Vajda Mária a „Most téged hívlak” című ünnepségen többek között e gondolatokkal nyitotta meg a kiállítást: – Fantasztikus ez a nap, mert megmutatja, hogy mit jelentenek Balmazújváros értékei. Jó ez az alkalom azért is, mert rávilágít arra, hogy Veres Péter gazdagsága, lelkülete és emberi tartása, mennyire egyenes volt. Bízom abban, hogy ez a kiállítás, az itt lévő könyvek sokasága buzdítja a fiatalokat, hogy olvasni jó.

A kiállítás létrehozásával párhuzamosan a Veres Péter Kulturális Központ tagintézményeként működő Semsey Andor Múzeum egy évkönyvsorozat elindítása mellett döntött. Az első kötet szorosan kapcsolódik a család jóvoltából a Budapestről a múzeumhoz került Veres Péter hagyaték feldolgozásához. Kiadásának aktualitását az író, politikus halálának 50. évfordulója adta. Évkönyvükben, a kötetet emlék-évkönyvként is megközelítve, Veres Péterhez kapcsolódó írások olvashatóak. A 200 példányban megjelent kötet nem kerül kereskedelmi forgalomba.

Fotó: Semsey Kastély-archív

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában