megérkeztek a képek

2021.09.27. 15:27

Célegyenesben a Modem gigatárlata

Hétfőn az utolsó darab is megérkezett a szombaton nyíló Párizsi absztraktok műtárgyai közé.

Fotó: Molnár Péter

Jean Hélion olajfestményét bontotta ki Papp László polgármester és Vizi Katalin, a Modem ügyvezetője hétfő délután a galéria második emeleti kiállítóterében. A világhírű, valaha volt legnagyobb hivatalos nonfiguratív csoportosulás, az Abstraction-Création munkái csaknem fél évszázad elteltével a Modemben lesznek láthatóak, a részletekről Mészáros Flóra kurátor beszélt a Naplónak. Jelenleg tizenöten dolgoznak a kiállításon, a képek és a szövegek installálása mellett folyamatos a beérkező alkotások állapotfelmérése is.

A hétfőn kibontott, 108 millió forintra biztosított Egyensúly fehér alapon című festmény mellett négy másik Hélion-alkotás is látható lesz a Párizsi absztraktokon, melyről Papp László úgy fogalmazott: a Modem a nemzetközi hírű tárlat tekintetében egyet jelent Debrecen nevével és nagy fokú bizalmat jelent, hogy világhírű galériák adták kölcsön a képeket.

A Párizsi absztraktokon többek között Kandinszkij, Ben Nicholson, Alexander Calder alkotásai, valamint magyar művészek munkáit is kiállítják, mint Moholy-Nagy László, Alfred Reth, Tihanyi Lajos és Martyn Ferenc. Hétfőn az 1931 és 1936 között tevékenykedett Absrtaction-Création-csoport egyik legmeghatározóbb alakja, Jean Hélion festménye is kikerült abból a dobozból, mely Párizsból, a Galerie Le Minotaure falai közül érkezett a kortárs és modern galériába. Papp László a Napló kérdésére elmondta: az, hogy a szombaton nyíló kiállítás az egyik legjelentősebb az elmúlt tizenöt évben, mely tovább erősíti a Modem pozícióját a régióban.

Mészáros Flóra, a kiállítás kurátora kiemelte: a hétfőn kidobozolt Egyensúly fehér alapon az 1930-as évek egyik kiemelkedő alkotás a neves francia festő életművéből, melyet az Abstraction-Création-ban végzett aktív munkája idején, a legérettebb korszakában készített.

A debreceni közönség október 2. és 2022. január 30. között, védettségi igazolvány felmutatásával láthatja a Párizsi absztraktokat.

SZD

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kultura/helyi-kultura/kandnszkijt-es-tarsait-lathatjuk-a-modemben-5605001/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában