Képgalériával

2021.08.06. 11:09

Könnyűzenei programok kapnak helyet az egykori Delta moziban

Többfunkcióssá válik az épület: bár továbbra is helyet kapnak itt filmvetítések, ezentúl könnyűzenei színtér is lesz.

Delta mozi felújítás kész

Fotó: Molnár Péter

Megújult és többfunkciós térré alakult át az egykori újkerti Delta mozi. A nevet megtartották, a jövőben azonban elsősorban könnyűzenei programoknak ad majd helyet az ikonikus terem – hangzott el a beruházást bemutató sajtótájékoztatón, pénteken.

– Egy megújult, megfrissült, mai tér áll a könnyűzene rajongóinak és alkotóinak rendelkezésére – jelentette ki Puskás István pénteken délelőtt, a többfunkcióssá alakított Delta mozi átadásán. Az alpolgármester felidézte, hogy általános iskolásként maga is hetente látogatta a Delta vetítéseit, majd később az akkor már művészmoziként funkcionáló létesítményben ismerkedett meg a filmtörténelem kiemelkedő alkotásaival. – Most megújulva adhatjuk át ezt a teret a közösségnek, bár kevésbé a film, inkább a zene rajongóinak és készítőinek. Debrecen több olyan kezdeményezést is indított, melyek egy könnyűzenei támogató programmá állnak össze. Az önkormányzat segíti a Rocksuli működését, ami a város zenei tehetséggondozásának kiemelkedően fontos eleme, sőt, mondhatjuk, az országos könnyűzenei élet egyik nagyon fontos értéke.

– Van egy könnyűzenei ösztöndíjprogramunk, anyagi támogatásban részesítjük a szárnypróbálgató zenészeket. Továbbá, még lehet jelentkezni a középiskoláknak szóló Zenedoboz pályázatunkra is – sorolta Puskás István. – Ez az esemény is az előbbiekhez illeszkedik, hiszen a debreceni zenei színtér egy új helyszínnel gazdagodik, a város egyik ikonikus közösségi terében. Biztos vagyok benne, hogy nagyon gyorsan be fog épülni Debrecen kulturális életébe.

Az alpolgármester elmondta, a 8,8 millió forint értékű beruházást az Emberi Erőforrás Minisztérium és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös pályázata révén valósult meg.

Korbeák György, az Újkert önkormányzati képviselője ehhez hozzátette, a DEMKI Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház saját forrásból járult hozzá, hogy a végeredmény még magasabb színvonalú legyen. – Az elmúlt években az intézményt kívülről, az iskolával, kollégiummal, könyvtárral együtt az önkormányzat és a Debreceni Szakképzési Centrum energetikai szempontból igyekezett rendbe tenni, most a belsejét, a lelkét is elkezdjük felújítani – mondta.

Halász. D. János, a DEMKI ügyvezetője arról beszélt, az intézmény az elmúlt években jelentős lépéseket tett a könnyűzene felkarolására. – Az országos Hangfoglaló Programnak az egyetlen vidéki helyszíne a DEMKI Ifjúsági Házában működik; e program kifejezett célja, hogy segítse a szűkebb környezetünkben megjelenő zenei kezdeményezéseket. Elválaszthatatlanul együttműködünk a Rocksulival is, mindezekből jött az ötlet, hogy ezt a termet lehetne többfunkcióssá és zeneivé tenni.

A Delta természetesen megtartja moziterem funkcióját, bár inkább csak ismeretterjesztő és filmklub formában működik majd,

illetve az iskolás gyerekeknek szeretnénk jövőre elindítani egy programot, melyben a kötelező olvasmányok megfilmesített változatait vetítjük. Megmaradnak mindazok a lehetőségek, amik eddig, például nemzeti ünnep megtartása, előadások, vagy az itt működő idősklub kórusa is felléphet – hangsúlyozta.

– Tudtuk, hogy ez egy drága beruházás lesz, hiszen egy koncert funkció megépítése teljesen más típusú energiaellátást igényel; nem látszik, de a falakon belül teljes elektromos korszerűsítést végeztünk, és a terem hangszigetelést kapott. Így együtt tud majd működni egy csendesebb és egy zajosabb funkció.

Debrecenben nagy probléma, hogy kevés a próbahelyszín, ezen segíthet a terem.

Szeretnénk, ha igazi közösségi szolgálatot is ellátna, így például iskolai zenekarok bemutatkozó helyévé is válna; ezzel tudjuk a jövő használóit behozni ide. A 20 négyzetméteres színpad alkalmas kisebb formációk bemutatkozására. Az a tervünk, hogy évente 25-30 koncert lesz itt – árulta el az ügyvezető.

A Naplónak azt is elmondta, hogy az állami támogatás csak kifejezetten a zenei funkcióhoz kapcsolódó elemekre szólt, az elektromos felújításra, a hő- és hangszigetelésre. A színpadot saját forrásból hozták rendbe.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában