videóval

2021.08.11. 09:38

Históriás ének és instrumentális zene is helyet kapott a Bordó Sárkány negyedik lemezén

Új album érkezett a „XX. század krónikásaitól”.

Fotó: Bordó Sárkány-archív

A középkori világzene debreceni, sőt, hazai éllovasa, a Bordó Sárkány zenekar XX. századi krónikás címmel jelentette meg a 4. stúdióalbumát a NarRator Records gondozásában 2021 augusztusában.

Az együttes frontembere, Dickmann Roland a Naplónak elmondta: a lemezen tizenegy dal hallható, melyekből kitűnik, hogy a kezdetekben jellemzően középkori dalfeldolgozást játszó zenekar egyre inkább a saját dallamokra és a régizenék feldolgozásának önkifejező megoldásaira helyezi a hangsúlyt. – Az album színes, változatos és meglehetősen dinamikus lett. A hangzást tekintve, a kizárólag akusztikus hangszerek és tradicionális feldolgozások miatt a régizenei sound továbbra is elvitathatatlan, de rengeteg rockos, néhol a klasszikus progresszív rockot idéző megoldást is hallhatunk, a mai fül számára fogyasztható köntösben – összegzett a zenész.

Beavatott abba is, hogy az album tartalmaz újkori és középkori népdalt és históriás éneket, finn, bretoni, német, csángó folkmuzsikát, valamint három szöveges és két instrumentális saját szerzeményt is. Mint megtudtuk, a zenekar a videóklipek készítésével sem tétlenkedett, az elmúlt hónapokban ugyanis eddig összesen öt klipet forgattak a lemezről, de a hatodik is már a vágóasztalon várja a végleges változatot. A zenekar az elmúlt tíz évben tizennégy külföldi országban adott koncertet. A nemzetközi színtéren bemutatta műsorát többek közt Norvégiában, Észtországban, Franciaországban, Spanyolországban, Szlovéniában, továbbá Lengyelországban és Németországban is.

Új lemezüket augusztustól jövő nyárig tartó országos és határon túli lemezbemutató turnéval népszerűsítik a már megszokott felállásban: Dickmann Roland, Fábi János, Kiss Ernő, Szlama László és Szőke Miklós alkotják a zenekart. Debrecenben a Bordó Sárkány muzsikáját a közeljövőben Potyók Tamás festőművész kiállításmegnyitóján hallhatjuk a Kölcsey Központban, de helyet kaptak a virágkarneváli hét programjában is. Lemezbemutató koncerttel szeptember végére készülnek, az új szerzeményeket a Roncs bárban hallhatja majd a közönség.

A XX. századi krónikás hanganyaga elérhető a legnagyobb zenemegosztó portálon, a fellépésekről a banda honlapján és közösségi oldalán lehet tájékozódni.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában