fotókkal

2021.08.01. 08:20

Falunapot és közfoglalkoztatási kiállítást tartottak szombaton Tiszagyulaházán

Három megyéből, több tíz kiállító érkezett az immáron tizennegyedik alkalommal megrendezett Gólyafesztiválra szombaton.

Fotó: Kiss Annamarie

Az összejövetelen számos falu és kisváros – a korábbi évekhez hasonlóan – ismertette meg az érdeklődőkkel a közmunkaprogramjában készített termékeit Tiszagyulaházán. A kíváncsiskodóknak a kikapcsolódás mellett lehetőségük adódott, hogy egyes településekről átfogó képet kapjanak. A szervezők néhány esztendeje a falunapot összekapcsolták a megyei közfoglalkoztatási kiállítással, ami nagy érdeklődésre tett szert, azóta pedig igyekeznek még több programmal vonzóbbá tenni.

Egyedi kiegészítők

Az eső sem szegte kedvét a szórakozni vágyóknak, ahogy elvonultak a sötét felhők, máris a téren nézelődtek, vásároltak és együtt énekeltek a fellépőkkel. Aki sorra járta a standokat, megfigyelhette, hogy az egyes településeknek mik a helyi jellegzetességeik, illetve mivel foglalkoznak a közmunkások. Tiszacsegéről többen is érkeztek, Juhász Attiláné Piroska és kollégái saját készítésű termékekkel rukkoltak elő: párnák, táskák, függönyök, gyermekjátékok sorakoztak a standjukon. – Évek óta ezzel foglalkozunk, varrógéppel készítjük a saját mintázatú, egyedi ruhadarabokat, kiegészítőket – mondta. Majd kiemelte, Tiszacsegén vannak asszonyok, akik házi jellegű tésztakészítéssel foglalkoznak, többségük közel nyolc éve dolgozik az üzemben. Szabó Katalin Hajdúnánásról érkezett, házi készítésű szörpöt, lekvárt és befőttet csinál. Mint megtudtuk, 2013 novemberében kezdte őstermelői és kistermelői tevékenységét, azóta előkelő helyen végzett számos hazai versenyen. A finomságokat hideg eljárással készíti, hogy a gyógynövényekben található hatóanyagok megmaradjanak. Megannyi önkormányzat állította ki a portékáit, finom sajtokat kóstolhattak a résztvevők, divatos kalapokat próbálhattak fel és természetesen bőrből készült ajándéktárgyakból sem volt hiány.

Fotó: Kiss Annamarie

Családi programok

Kovács Szilvia Tiszaújvárosról érkezett párjával és gyermekeivel, a szülei Tiszagyulaházán élnek, így úgy gondolták, a családlátogatás mellett kilátogatnak az eseményre. – Nagyon jól érezzük magunkat, de főleg a gyerekek, hiszen nemcsak játszhatnak, finomakat ehetnek, hanem kipróbálhatják a falunéző kisvasutat is. Jó látni, hogy ilyen sokan eljöttek, de várható volt, már várták az emberek, hogy egy kicsit kimozdulhassanak, ez a fesztivál pedig tökéletes arra, hogy a rokonok, barátok együtt szórakozzanak – hangsúlyozta. Kiss Erzsébet unokáinak szeretett volna kedveskedni, elmondta lapunknak, majdnem minden évben részt vesz a rendezvényen, mert szerinte fontos, hogy megtudjuk, a megyénkbeli településeken mivel foglalkoznak a helyiek. – Nehéz időszak áll mögöttünk, reméljük, a jövő év könnyebb lesz. De addig is meg kell ragadnunk azokat az alkalmakat, amikor találkozni tudunk a szeretteinkkel, kicsit elfelejteni, milyen megpróbáltatásokon mentünk keresztül – fogalmazott.

Fotó: Kiss Annamarie

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában