Nagylemezt terveznek

2021.06.20. 18:32

Kertekalatt: vége a tesztüzemnek, elindult a koncertszezon

A zene szeretete, az iskolai évek és a kollégiumi bulik hozták össze a debreceni kötődésű zenekart.

Fotó: Kertekalatt-archív

A Kertekalatt zenekar a jelenlegi felállásban másfél évvel ezelőtt alakult meg a fővárosban. A srácoknak össze kellett húzniuk magukat, hogy hangszereikkel együtt beférjenek a Műegyetemhez tartozó Schönherz Kollégium szűkös próbatermébe, de ez nem tántorította el őket. A távoktatás elrendelésével azonban többen elhagyták Budapestet és visszahelyezték a székhelyüket Debrecenbe. A cívisvárost ugyanis egy kivétellel mindannyian otthonuknak nevezik. – Régi ismeretség fűzi egymáshoz a zenekar tagjait, hiszen többen már korábban is zenéltünk együtt más felállásban. A dobosunkkal, Homolya Szabival például együtt játszottam egy fúvós zenekarban, ő az ütős szekciót, én pedig a klarinét szólamot erősítettem. Borics Petit és Pless Gergőt pedig még általános iskolából, valamint gimnáziumból ismerem, azelőtt ők is zenéltek együtt másik zenekarban. Bircher Petivel, a gitárosunkkal egy kollégiumi összejövetelen találkoztam. Így fonódtak össze a szálak egy olyan időszakban, amikor éppen senki sem volt elfoglalva nagyobb zenei projekttel. Az első pár dalt Peti hozta a próbákra, ezek ismerősek lehetnek, hiszen már megjelentek – emlékeztetett Bíró Gergő, a Kertekalatt énekese és basszusgitárosa.

– Mivel a járvány idején a legtöbben hazaköltöztünk, muszáj volt Debrecenben is találni egy olyan helyet, ahol próbálhatunk. Végül a zongoristánk nagyszüleinél alakítottunk ki egy próbatermet és a nyári koncertjeinkre már ott készültünk fel – tette hozzá Borics Péter énekes-gitáros.

Fotó: Kertekalatt-archív

Az első igazi nyár

Bár a járványügyi korlátozások idején nem sok alkalmuk volt közös próbát tartani, a háttérmunkálatok nem álltak le, a fiatal zenészek interneten keresztül tartották a kapcsolatot. Az elmúlt hetekben azonban kezdetét vette a lázas munka a debreceni próbateremben, hiszen a járvány csitultával egyre gyarapodik a koncertdátumok száma. – A kisebb koncerteken túl fesztiválokra is kaptunk felkéréseket. Többek között a Campus Fesztivál és a Művészetek Völgye is szerepel a naptárunkban – osztotta meg Gergő. – Eddig nem volt olyan nyarunk, amit végigkoncerteztünk volna, ez lesz az első igazi szezonunk, ami új kihívásokkal kecsegtet, hiszen meg kell oldanunk néhány olyan feladatot és szervezési problémát, amikkel eddig nem feltétlenül találkoztunk – világított rá Borics Péter.

Miért éppen Kertekalatt?

– Nagyon jó lenne egy fantasztikus sztorival előállni erre a kérdésre, de valójában egyszerű háttértörténete van, egy palacsintázás alkalmával vetődött fel az ötlet – mesélte nevetve Bíró Gergő. – Ekkor már egy ideje gondolkodtunk rajta, hogyan nevezzük a zenekart és több száz nevet összegyűjtöttünk egy táblázatban, de igazából mi sem tudtunk pontosan, hogy mit akarunk. Sok angol név is szóba került, ami talán jól hangzik, de gyakorlatilag nem biztos, hogy jelent bármit is. Mivel magyar zenekar vagyunk, leszűkítettük a kört a magyar elnevezésekre. Mindig beállítottunk egy lehetséges nevet a csoportbeszélgetésünknek a Messengeren, és a Kertekalatt valahogy jobban tetszett, mint a többi – avatott be Peti a kulisszatitokba.

Fotó: Kertekalatt-archív

Nagylemez, nagy segítség

Mint nemrég kiderült, a Kertekalatt három ízben is nyert a debreceni önkormányzat által meghirdetett Zenei Támogatási Programban. Borics Péter és Pless Gergő hangszervásárláshoz kapott támogatást, ezentúl az ötfős formáció hangfelvétel kategóriában is sikerrel pályázott. – Reménykedtünk benne, hogy lehet esélyünk. Debrecenben nincs olyan sok zenekar, hogy a fennálló összeget ne lehetett volna igazságosan elosztani. Az eredmények alapján úgy tűnik, ezt sikerült megvalósítani. Nem régóta vagyunk jelen a szakmában Kertekalatt néven, ebből a szempontból is jól jött nekünk a támogatás. A Hangfoglaló Programmal lehetőségünk nyílt arra, hogy videóklipeket és hangfelvételeket készítsünk, az viszont nem érintette az eszközpark megújítását. A várostól kapott támogatás külön jó lehetőség volt, hogy ezen a téren is kapjunk egy kis segítséget – részletezte Borics Péter.

– Az eddig elnyert hangfelvételi támogatásokat valószínűleg összevonjuk, és az őszre tervezett nagylemezünk elkészítéséhez vesszük igénybe. A dalok már alakulnak, folyamatosan írjuk őket, egyre bővül a repertoár. Erre szükség is volt ahhoz, hogy nyáron koncertképes legyen a zenekar. Azon kívül, hogy egy kis színpadi tapasztalatot szerzünk, arra is jók ezek a fellépések, hogy közönség előtt teszteljük a dalokat. Érezzük, hogy még formálnunk kell őket, az album megjelenéséig lesz alkalmunk átdolgozni és újragondolni a szerzeményeinket – jegyezte meg Bíró Gergő.

VTN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában