formát ölt

2021.01.28. 08:00

Juha Richárd: menthetetlenül optimista vagyok

Szülővárosába tervezné következő szobrát az idén ötvenéves művész.

Munka közben. A művész mellszobrai országszerte megtalálhatóak

Fotó: Juha Richárd-archív

Emlékezetes évet zárt a Munkácsy-díjas szobrászművész: a világjárvány közepette megszületett kislánya, Linda Boglárka, valamint megalkotta a száz esztendeje született Pilinszky János mellszobrát. A Napló Juha Richárdot arról kérdezte, milyen tanulságokkal eresztette útjára az óévet, mennyiben módosította szakmai elképzeléseit a pandémia és az azzal járó változások, illetve mit tervez a 2021-es esztendőre.

Munka közben. A művész mellszobrai országszerte megtalálhatóak
Fotó: Juha Richárd-archív

Az elmúlt év fő tanulsága, hogy mennyire törékeny, sérülékeny mindaz a természetesnek vett, alapvető élethelyzet, amit az évek alatt megszoktunk – kezdte a debreceni szobrász. Juha Richárd szerint ennek fontossága ugyanis mindaddig nem is tűnt fel, míg veszélybe nem került. A képzőművész felismerte, milyen páratlan érték, hogy egészségben és szabadon, korlátozások nélkül tehetjük a dolgunkat. – Mivel menthetetlenül optimista vagyok, úgy érzem, az idei év már a vírus elleni hatásos fellépésről szól – mondta bizakodóan Juha Richárd, aki szerencsésnek tartja, hogy adódott néhány munkája, mielőtt megjelent a pandémia, és így dolgozhatott a műtermében. A szobrászművész arról is beszélt, hogy írók-költők mellszobrait készítette el, köztük Pilinszky Jánosét, aki idén száz éve született.

Beszédes évfordulók

A debreceni múzsa című alkotás
Fotó: Juha Richárd-archív

Arról, hogy miként élte meg az elmúlt esztendő fontos történéseit, Juha Richárd a következőket mondta: már a trianoni centenárium megadta számára az alaphangulatot, majd ehhez társult a világjárvány az összes negatív hatásával. – Visszatekintve számomra mégis szívmelengető és emlékezetes marad a 2020-as év, mivel megszületett leányom, Linda Boglárka, aki azóta már nyolc hónapos, és bearanyozza a hétköznapokat – számolt be az örömteli élethelyzetről a képzőművész.

Juha Richárd úgy véli, hogy sem terveit, sem művészi látásmódját nem befolyásolja a járványhelyzet. – Tervem mindig van, ezen nem változtatott a világjárvány. Idén betöltöm az ötvenedik életévem és remélem, hogy ez az év tartogat majd valamilyen szép szobrászi feladatot számomra a szülővárosomban – vélekedett a Munkácsy-díjas szobrászművész, végül megjegyezte: ha újra kinyit Debrecen, először színházba megy majd el, aztán következnek a vizuális kultúrára épülő programok, majd minden szabadtéri esemény a Campus Fesztiváltól a borfesztiválig.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában