Ma is élő néphagyomány

2021.01.02. 11:31

Isten angyalaiként hoznak áldást újévkor a regösök

Testi-lelki javak és boldogság vár az új évben azokra, akik beengedik a regösöket ottho­nukba.

Fotó: Buka László-archív

Ha szilveszteri és újévi hagyományok kerülnek szóba, akkor a legtöbb embernek valószínűleg az jut először eszébe, hogy sok lencsét és malacot kell enni, ez ugyanis meghozza a szerencsét a következő évre. Ezek mellett egy másik, ma már egyre inkább ismert szokás is kapcsolódik az ünnepkörhöz, méghozzá a regölés.

Buka László | Fotó: Napló-archív

– Ez egy karácsony és vízkereszt közötti népszokás, mely mára a Magyar Értéktár szerves részét képezi. Lényegében egy újévköszöntő, amely a rítusban résztvevők szerint boldogságot, anyagi, testi-lelki és földi javakat hoz azokra, akik beengedik a regösöket a házukba vagy udvarukba – mondta Buka László, aki Prima Primissima területi díjat is kapott munkája elismeréseként. Hozzátette, a regösök a hagyomány szerint Isten angyalai, akik az ő áldását közvetítik ilyenkor. – Közel 26 éve alakult meg Debrecenben az első regös csoportunk, később pedig abból alakult a szintén hagyományőrzéssel foglalkozó Motolla Egyesület-Debrecen – ismertette a hagyomány helyi történetét Buka László. Elmondta, minden évben a zeleméri templomromnál kezdik a regölést december 26-án, majd ezt követően a csapat tagjai egymáshoz is ellátogatnak a következő napokban. – Volt szerencsénk már „külföldre” is eljutni, 12 évvel ezelőtt volt egy Kárpát-medencei regös találkozó Székelyföldön, ahol mi képviselhettük kis hazánkat – tette hozzá.

Debreczeni-Kondás Eszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában