zárt kapuk

2020.11.19. 11:34

Sok a munka a színházban, de nem marad élmény nélkül a közönség

Gemza Péter: cél, hogy a teátrum eseményszerűsége megmaradjon.

20200826 Debrecen fotó: Matey István MI Hajdú-Bihari Napló Megtartotta évadnyitó társulati ülését a Csokonai Színház.

Fotó: Napló-archív

Új előadások előkészítése, beköltözés az új játszóhelyekre és raktárakba, valamint digitális megoldások. Ezek jelenleg a Csokonai Színház munkatervének legfontosabb címszavai, a részletekről Gemza Péter hétfőn beszélt a Naplónak. A színház­igazgató arra is kitért, hogy a stream-közvetítések helyett azt tervezi: film formájában, szakemberek bevonásával mutatják majd be a színházi előadásokat. A Csokonai Színháznak nem ez az első újszerű kezdeményezése a veszélyhelyzetben abból a célból, hogy a közönség ne maradjon színházi élmény nélkül: vitrinszínházi előadásuk, a Nagyerdei Stadion előtt bemutatott Hamlet országos szinten is szakmai sikert aratott, ezért a jó idő beálltával, 2021 tavaszán újra műsorra tűzi majd a debreceni teátrum.

– A színház alapvetően közösségi élmény, ezért is fontos, hogy például a diákoknak és a pedagógusoknak segíteni is tudunk abban, hogy a Toldi bemutatójának felvételét továbbítjuk nekik – mondta a színház vezetője, akit a kellékek sorsáról is kérdeztünk.

– Mivel több mint ötezer négyzetméteren kell most rendet raknunk, az időszerű selejtezéssel kristályosodik ki, mely kellékekre lesz majd szükségünk. A Vidéki Színházigazgatók Szövetségének nem mindennapi kezdeményezése lehetővé teszi, hogy a már nem használt díszleteket a hazai színházakkal közös online platformon cserére bocsássuk majd, ami költséghatékonyság szempontjából is jó megoldás lehet – magyarázta a debreceni társulat vezetője.

Fontos a biztonság

Gemza Péter hangsúlyozta: egyedülálló helyzetben vannak Magyarországon, ugyanis a kiköltözés és a Covid együtt egyedivé teszi a Csokonai Színház életét, a technikai személyzet emellett kiszolgálja a készülő előadásokat is. – A Toldi próbái például fizikai jelenléttel zajlanak, míg az Edmond próbái hétfő délelőtt, online formában indultak el. A Napló kérdésére és a debreceni színházi közönség örömére Gemza Péter megerősítette: Finálé címmel Pass Andrea a debreceni társulatra írja új darabját, melynek próbái december elején, az online térben indulnak majd el.

– Amikor a színházak újra kaput nyithatnak, öt új produkcióval és a régebbi sikerdarabokkal várjuk a közönséget új játszóhelyeinken, a Kossuth utca 1. szám alatti Pódiumteremben és a Kölcsey Központban – mutatott rá Gemza Péter, majd hozzáfűzte: ózongenerátorral tisztítják a helyszíneket, különleges légcserélő berendezéseket vásároltak, melyekkel a próbák, majd az előadások biztonságát hivatottak növelni. – A nézők védelme a fertőtlenítéssel, a maszkhasználattal és a távolságtartással már régen megvalósult, de a színészek a főpróbák idején már nem tudnak maszkban játszani, ezért különösen fontos a védelmük – fejtette ki a szakember. – Kollégáink ezentúl adminisztratív feladatokban segítik a debreceni mentősök munkáját, és már arról is tárgyalunk, hogyan tud a színház besegíteni a mentők fertőtlenítésébe – tájékoztatott végül Gemza Péter.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában