Székelyhídi Csabával beszélgettünk

2020.09.01. 13:00

Szívvel-lélekkel a fotósszakmában

Székelyhídi Csaba fotós, videós nem magának választotta ezt a területet, a szakma találta meg őt.

Csaba szerint a kreativitás ebben a szakmában elengedhetetlen; ő kifejezetten kedveli az effajta képek készítését | Fotó: Székelyhídi Csaba-archív

A fotósszakma rendkívül élvezetes, szép és élményekkel teli munka, ha az ember valóban ezt szeretné művelni élete végéig.

„Azt gondolom, ez a terület az, amire azt lehet mondani: mindig változatos”

– válaszolta a Napló kérdésére Székelyhídi Csaba fotós, videós. – Elengedhetetlen kelléke az, hogy a szakember mindig kreatív legyen, hiszen ez adja meg az elkészült képek és a munkánk sikerét – folytatta. – Szeretem benne azt, hogy folyamatosan új emberekkel találkozhatok és dolgozhatok együtt, ezáltal rendkívüli kapcsolatépítő szerepe is van az általam választott területnek. Talán amit mindenekelőtt kiemelnék, hogy dolgozhatok a szabadban és stúdióban is egyaránt, ezáltal olyan környezetet teremthetek az embereknek, amelyet szeretnének – tette hozzá.

Csaba szerint a kreativitás ebben a szakmában elengedhetetlen; ő kifejezetten kedveli az effajta képek készítését | Fotó: Székelyhídi Csaba-archív

Beszippantotta ez a világ

– Az igazat megvallva a szakma talált rám véletlenül – mondta Székelyhídi Csaba mosolyogva, amikor a kezdetekről kérdeztük. – Pár éve „világgá mentem” Ázsiába, s utazós videókat készítettem, amelyeket feltöltöttem a YouTube-ra. Kis idő múlva, ebben a kategóriában az Év Videósa címre jelöltek, majd egy barátom felkért az esküvőjének a megörökítésére, amit akkor még vonakodva, de elvállaltam – emlékezett vissza. – A fotózás mindig is érdekelt; amint elkezdtem portréképeket készíteni, teljesen magába szippantott ez a világ – fűzte hozzá. – A nehézségeket illetően kettőt is rögtön ki tudok emelni: nagyon sokat kell dolgoznom hétvégente vagy épp hétköznap délutánonként, amikor az ügyfeleim szabadok, így a magánéletemre elég nagy hatást gyakorol a munkám. A másik, ami problémát okoz sokszor, a folyamatos megújulás, a technikai eszközök beszerzése, ami nem mindig annyira egyszerű, mint amilyennek hangzik – folytatta. – Emellett folyamatosan tanulok, mivel szeretnék mindennap egy kicsivel jobb fotóssá válni. Ez ilyen szakma: ha jó akar benne lenni az ember, azért tenni kell folyamatosan, napról napra, percről percre – jelentette ki.

A kisállatok fotózásakor is megtalálja a tökéletes helyszínt | Fotó: Székelyhídi Csaba-archív

Székelyhídi Csaba a fotózás és videókészítés köré építi a jövőjét. – Amint szerepel a jelenemben, úgy szolgál a jövőmben. A vállalkozásomban jelentős szerepe lesz a fotók és videók készítésének még akkor is, ha a későbbiekben új szolgáltatások épülnek be – emelte ki. – Többször is előfordult már, hogy visszautasítottam egy megkeresést vagy egy munkát. Ennek több oka is volt: nem tudtam azonosulni a projekt­tel, vagy az eszközparkom nem volt megfelelő hozzá. A leg­gyakoribb ok mégis az volt, hogy időben vagy helyben nem volt megfelelő az alkalom – ismertette.

Száguldó motorcsónakból

„Az eddigi munkáim közül nem igazán tudnék kiemelni konkrétan egyet, amire a legbüszkébb vagyok, hisz mindegyiket másért szerettem.”

Volt, hogy lefotózhattam egy nagy cég teljes vezérkarát, vagy esküvői kreatívot fotózhattam egy száguldó motorcsónakból a Dunán, a Parlament előtt, és még sorolhatnám. Emellett mindig büszkévé tesz, ha látom az általam készített profilképeket és falra akasztott fotókat – fogalmazott.

Vámosi Kira

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában