Debreceni Egyetem

2020.06.09. 10:48

Virtuális rajzkiállítás nyílt a Zeneművészeti Kar honlapján

A Hang-Játék-Zene Ifjúsági élménykoncertekhez kapcsolódó rajzpályázatra érkezett alkotásokon a gyerekek azt mutatják meg, milyen élményekkel gazdagodtak egy klasszikus zenei koncerten.

Fotó: unideb.hu

Évek óta hirdeti a Zeneművészeti Kar a hangversenysorozat részeként a rajzpályázatot. A pályaművekből rendszeresen rendeztek kiállításokat is a Méliusz Könyvtár zenei részlegében. A félbeszakadt évad ellenére idén sem marad el a gyerekrajzokból létrehozott tárlat, csak most a megszokotthoz képest kicsit másképp láthatják a műveket az érdeklődők – olvasható a Debreceni Egyetem hivatalos oldalán.

A kiállítás megnyitásával nem várták meg az évad hivatalos zárását, hanem a napokban, virtuális formában közszemlére tették az alkotásokat a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának honlapján.

Összesen huszonkét, általános iskolások által készített pályamunka látható a tárlaton, ezek tematikáját az Ifjúsági élménykoncertek Bottal üthetjük című előadása adta, melyen a Sonus Ütőegyüttes lépett fel. A gyerekek a koncerten tapasztalt élményeiket örökítették meg az iskolai rajzórán vagy a napközis foglalkozások alkalmával.

Váradi Judit, a Zeneművészeti Kar docense szerint a feladat amiatt volt nagyon különleges, mert nehezen megfogható élményt kellett lerajzolniuk, a végeredmény pedig zenepedagógiai szempontból is tanulságos lett.

– Önmagában fontos, hogy a gyerekek egyáltalán láthatnak ilyen hangversenyeket, hiszen tudományos kutatásokból tudjuk, hogy minél többször, minél hamarabb találkoznak a klasszikus zenével, annál hamarabb válnak befogadóbbá a műfaj iránt. Az élőzenei előadás plusz élményt ad, mivel a gyerekek jelen vannak a mű megszólalásának pillanatában, ez pedig egyszeri és megismételhetetlen élményt ad a számukra. A művészetoktatás akkor sikeres, akkor éri el a célját, ha tapasztalati úton találkozik a gyerek a művészeti élménnyel, ennek ad teret az előadás. A pillanat elszáll, emlékek azonban maradnak meg róla. A rajzpályázat révén ezt az egyszeri élményt elő tudják idézni az emlékeikből, átgondolják a látottakat és hallottakat, papírra vetik a környezetet, vagy az előadás egyes részleteit, olyan benyomásokat örökítenek meg, amelyek a zenészeknek, pedagógusoknak is jó visszajelzést nyújtanak. Ha egymás mellé rakjuk a rajzokat, akkor azok az egész előadás narratíváját visszaadhatják, hiszen mindenki más pillanatot, élményt tart alkalmasnak arra, hogy rajz formájában megörökítse – hangsúlyozta Váradi Judit.

Az egyetemi docens kiemelte, a hangversenyekről készült pályamunkák gazdagabb színvilágot mutattak, mint amilyennel ezek a gyerekek az életkori sajátosságaiknak megfelelően képesek rajzolni, a zsűri számára ez volt a legfeltűnőbb. Mint mondta, ez a zene hatásának is köszönhető, hiszen olyan színes világról rajzoltak, amit nehéz szavakba önteni.

A kiállítás már látható a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának honlapján, a tárlatot ezen a linken július végéig tekinthetik meg az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában