visszatérés

2020.06.05. 12:52

Lépésről lépésre indul újra Debrecen kulturális élete

A cívisváros kulturális intézményeinek összefogásával június 5-től minden nap élményben részesülhet a belváros közönsége.

Kertmozi, koncert, táncos flashmob és színházi pillanatok. Csak néhány címszó azok közül a programok közül, melyekről péntek délelőtt tartottak sajtótájékoztatót Debrecen kulturális intézményeinek képviselői a Hal közben.

A Főnix Rendezvényszervező Kft. által koordinált eseménysorozatról elsőként Puskás István kulturális alpolgármester tájékoztatott.

– A nemzeti összetartozás napját követően most Debrecen összetartozásának napjai következnek az „Együtt vagyunk, Debrecen” égisze alatt. Arra törekedtünk, hogy a város kulturális életének fellendítésével a járvány időszakában nehéz helyzetbe került kisvállalkozókat is támogassuk ezzel a programmal – fogalmazott.

A Nagyerdei Szabadtéri Színpadon kertmozi megnyitja kapuit június 8-tól július 30-ig, ahol elsőként a Vissza a jövőbe című klasszikust vetítik majd. Fejér Tamás, Az Apolló Filmszínház igazgatója elmondta,

a kormány döntése alapján június 22-től az Apolló mozi is látogatható lesz, igaz, „részlegesen”.

A debreceni közönség a belváros teraszain hallhatja a Kodály Filharmonikusok muzsikáját Klasszikusok sétánya címmel, míg Dallamuzsonna elnevezéssel az adys diákok szórakoztatják majd a járókelőket. A következő hetekben fel-felbukkannak a Hajdú Néptáncegyüttes művészei, valamint június 6-án, szombaton a Rocksuli tanárainak villámcsődületét is láthatja, aki a Hal közben jár. A színház szerelmesei a Csokonai társulatának koreografált performanszaival és zenés darabok részleteivel is találkozhatnak, míg a gyerekeket a Vojtina Bábszínház évadzárója várja június közepén.

Festmények a kirakatban

A Modem üvegfalain június 5-től a Medgyessy Ferenc Gimnázium diákjainak munkái láthatóak, melyek előtt a sárga körökbe lépve az általuk készített animációk is megtekinthetőek június 30-ig. Kirakattárlat címmel a következő hónapokban a Debrecenben élő neves képzőművészek munkáit állítja ki a Cívis Ház Zrt. a belváros kirakataiban. A Debreceni Helyőrségi Zenekar is szerves része a város kulturális életének. Pál István őrnagy a sajtótájékoztatón elmondta, a zenekar nagyon örül, hogy végre hangszert foghat a kezében, hiszen eddig egyéb katonai feladatokat kellett ellátniuk.

„A lakosság védelmében idősek otthonok fertőtlenítését hajtottuk végre, most készen állunk arra is, hogy zenei feladatot is kapjunk”

– fogalmazott.

Tóth Ernő programigazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy a „Lépésről lépésre” programsorozatra várják nem csak a debreceni kulturális intézmények, hanem civil szervezetek és magánszemélyek jelentkezését is.

SZD

Borítókép: a Kodály Filharmónia Debrecen művészei élő kamarazenével várták az érdeklődőket kedd délután, a Bajcsy-Zsilinszky és a Piac utca sarkán

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában