csendes volt az ünnep

2020.04.13. 16:39

Néptelen utcák és üres templomok megyeszerte húsvét idején

Voltak, akik az internet segítségével, virtuálisan locsolkodtak az idén.

Fotó: Kovács Péter

Fotó: KOVACS PETER

Remélhetőleg a mostanihoz akárcsak kicsiben hasonlatos húsvét hétfőt soha nem élnek meg az emberek. Locsolkodók nélküli néptelen utcák, üres templomok, vendégsereget nélkülöző otthonok – a koronavírus-veszélyes időben betartották az emberek a felhívását: „Maradj otthon!”, húsvétkor is.

Főszerepbe az internet

A korlátozások ellenére sem múlt el húsvétolás nélkül a kereszténység nagy ünnepe. Nyíracsádon Eiben Tamás római katolikus kormányzó végigjárta a közösséghez tartozók házait, és ott szentelte meg az ételeket. Ugyancsak Nyíracsádon Tóth Elek parókus arra kérte az egyház tagjait, hogy a családfő által megszentelt húsvéti ételek képeit a világhálón keresztül továbbítsák a parókia elektronikus levélcímére. Hajdúdorogon a görögkatolikus székesegyházban tartott misén a papság családtagjai voltak, a pászkaszentelés most elmaradt. Körösszakálban, az ortodoxoknál a virágvasárnapi misét tartotta Ionut Teodor Negrau tisztelendő, az ortodoxok ugyanis az idén egy héttel később tartják a húsvétot. A miséket, istentiszteleteket leginkább az interneten keresztül követték a hívek. Így volt ez Pocsajban is Baráth Gábor görögkatolikus parókus szentliturgiájával is.

Szülőkkel beszélgetve hallottam, hogy az ő fia az idén interneten locsolkodik. A világhálón online veszi fel a kapcsolatot az osztálytársával, családtaggal, barátok szüleivel; elmondja a locsolkodó verset, váltanak néhány szót, majd hívja a következő leányt. Színes tojás, csoki, vendéglátás? – tettük fel a kérdést. – Majd jövőre bepótolják! – jött a válasz.

Isten akarta, majd ő is veszi el

Püspökladányból indulva hétfő délelőtt végigjártuk a Sárrét néhány települését, locsolkodókat keresve. Püspökladány, Szerep, Sárrétudvari, Biharnagybajom, Nagyrábé, Bihardancsháza, Bihartorda, Földes, Báránd útvonalat választottuk. Ám mindössze két helyen találkoztunk a húsvéti hagyomány ápolóival. Igaz, kapun belül, és mindkét helyen csak családi körben.

Néptelenek voltak az utcák, porták Bihardancsházán is, ám az egyik kertben egy nagyszülő az unokájával kereste a korábban elrejtett tojásokat. – A lányunkhoz jöttünk haza Debrecenből, és a kisfiúval, Szilágyi Marcell Jánossal ezen a húsvéton is megkeressük a hímes tojásokat – mondta a nagymama, Mester Mária.

Püspökladányban Kovács Macsaj Andráshoz, a megye fővajdájához kopogtattunk be. – Ezt a járványt Isten akarta, és majd ő is veszi el, de mi attól még megünnepeljük a húsvétot. Rengeteg locsolkodót vártunk volna mi is, de tudomásul kell vennünk, hogy korlátozva vagyunk, betartjuk a szabályokat, sőt mi is szóltunk a barátainknak, maradjanak otthon. Közvetlen szűk körben vagyunk, csak a család, és a legidősebb alvajda társam, Balog Sándor. Fő menü a töltött káposzta, a feleségem és a lányom festett tojást is – mondja Kovács Macsaj András.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában