előadás

2020.02.18. 10:36

A Krisztus-képek utóéletéről is lesz szó a Dériben

A Munkácsy-trilógia fordulatokban gazdag keletkezéstörténetéről is szólnak a Déri Múzeumban.

Fodor Éva Irén művészettörténész tart vetített képes előadást Munkácsy Mihály születésének 176. évfordulója alkalmából február 20-án, a Déri Múzeumban. Az előadáson a 25 éve a Déri Múzeumban látható Krisztus-képek fordulatokban gazdag keletkezéstörténetéről és mozgalmas utóéletéről hallhatnak az érdeklődők.

A trilógia képei közül a bibliai történések sorrendjében az első a Krisztus Pilátus előtt, ezt 1881-ben fejezte be Munkácsy. A sorozat második darabja az Ecce Homo 1896-ban, a harmadik mű a Golgota 1884-ben készült el.

Először 1995-ben

A három képet sokáig senki, még az alkotó sem látta együtt. Erre a közönségnek csak 1995-ben nyílt először lehetősége, amikor Szentkirályi Miklóst felkérték a Krisztus Pilátus előtt című kép res­taurálására, és a restaurálást követően a Déri Múzeumban kiállították a teljes trilógiát. 2010-ben a múzeum felújítása miatt előbb Pécsen, aztán a Magyar Nemzeti Galériában mutatták be a képeket, majd ismét visszakerültek Debrecenbe. Ezután a trilógia megbomlott, mert 2014-ben a Krisztus Pilátus előtt című képet vissza kellett szállítani Kanadába a tulajdonosához. A magyar állam vásárlási szándékának 2015-ben történt bejelentése után lehetőség nyílt arra, hogy a festmények újra együtt, egy helyen lehessenek. A trilógia kálváriája ezzel azonban egy darabig még nem ért véget…

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában