számtalan pozitív hatása is van

2019.08.17. 11:29

A tánc a szépség és a mozgás különleges kapcsolata

Nincs olyan ember, aki ne találná meg a számára legkedvezőbb táncstílust.

Fotó: Pixabay

Legtöbben már gyermekként érezzük a ritmust, még járni sem tudunk, de már ültő helyünkben ringatjuk magunkat, amikor egy-egy pörgősebb zene felcsendül a rádióban. Gyerkőcként nem vonjuk meg magunktól a szórakozást, azonban felnőttként sokszor kapjuk azon magunkat, hogy elfelejtünk élni, kikapcsolódni. Minden egyes nap ugyanazt a lemezt tesszük be, és sajnos nem a lemezjátszóba, hanem az életünkbe. Tóth Alizt, a LESZ DANCE Tánc- és Sportegyesület művészeti vezetőjét kérdeztük a tánc fontosságáról, hatásairól, valamint arról, hogy miért fontos szerinte, hogy egy hölgy tudjon és szeressen táncolni.

Sokszínű táncstílus

A koreográfus 20 éve táncol, 16 éve pedig oktatóként van jelen a táncosok világában. Nagyon sokféle és sokszínű táncstílusokat tanít, elmondása alapján a táncnak az életünk részévé kellene válnia. Véleménye szerint a tánc teljes mértékben összefügg a szépséggel, a fellépéseken, versenyeken fontos a megjelenés, tanítványaival ezért mindig külön hangsúlyt fektetnek a kinézetre. – A táncban azzá válhatunk, amivé csak akarunk. A kisugárzás nagyon sokat jelent a mindennapi életben is, a belső szépség sokak számára figyelemfelkeltő – fogalmazott.

Tudatos életmód

Manapság egyre elterjedtebb a konditerembe járás, az egészséges, tudatos életmód követése, betartása. Felnőtteket, gyerekeket látunk esténként kocogni, a termekben a fiatalok emelgetik a súlyokat, pedig vannak olyan mozgásformák is, amelyek gyakorlása közben nemcsak a zsírt égetjük, de boldogok is lehetünk. A koreográfus mindenképpen fontosnak tartja a rendszeres testmozgást, és szerinte megannyi olyan táncstílus van, amelyben bárki megtalálhatja a számára legkedvezőbbet. – Rengeteg olyan táncstílus van, ami nem kifejezetten a versenyekre készít fel, leginkább hobbiszinten mozgatja át az embert, mint például a különböző fitneszmozdulatokkal összekötött táncórák.

– A táncnak nagyon sok pozitív hatása van a nőkre nézve, és itt nem csak a külső változásokra kell gondolni, hogy feszesebbek, csinosabbak leszünk. Magam körül is azt tapasztalom, hogy rengeteg önbizalmat ad egy nőnek az, ha érzi magáról, hogy jól táncol. Végül biztosan megragad rajta az emberek tekintete, hiszen a szépet nem tudjuk nem észrevenni.

– Leginkább latin, standard és show-táncot tanítok, már a technikai edzéseken is tanulunk olyan mozdulatokat, melyektől még nőiesebbé válnak a táncosok. De egyébként úgy gondolom, hogy bármilyen sportot űz az ember, ha van sikerélménye, eredményes, az mindig önbizalmat ad, és ez ugyanúgy vonatkozik a táncra is – fűzte hozzá.

Technikai edzés

Tóth Aliz fontosnak tartja: ha már táncolunk, akkor azt jól csináljuk, ismerjük a helyes lépéseket, technikákat, a pontos koreográfia felejthetetlenné varázsolja a produkciót. A szépségkirálynő-jelöltekre is sokszor vár táncos feladat, ami minden bizonnyal az idei Tündérszépeket is érinti majd, hiszen szép tartás, kecses mozgás illik egy királynőhöz. – Mindenképpen fontosnak tartom, hogy ha valaki elkezd táncolni, akkor a technikai részét is tanulja meg, pontos lábmunkával, szép karvezetéssel, izolációkkal sokkal szebb lehet egy produkció. A technikai edzéseken a tartásra is különös hangsúlyt fektetünk, hiszen kisgyermekekkel is foglalkozunk, akik számára különösen fontos, hogy már gyermekként megtanulják a szabályos testtartást.

– Úgy vélem, egy fárasztó munkanap után mindenki megérdemel egy kis kikapcsolódást, a tánc pedig kitűnő választás lehet stressz­levezetésre, valamint boldogsághormont is termel, amire mindannyiunknak szükségünk van – tette hozzá végezetül.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában