360 fokos videó

2019.07.25. 17:42

Parno Graszt: nem művészkedni akarnak a színpadon

„Meg tudtuk őrizni az ősi zenénket, ne legyen rock, ne legyen alternatív zene, hanem legyen Parno Graszt és cigányzene.”

Fotó: Kiss Dóra

A Campus Fesztivál nulladik napján állt színpadra a Parno Graszt zenekar, a paszabi, roma zenét játszó formáció 1987-ben alakult. A nagyerdei buli után Oláh Józseffel, a zenekar vezetőjével beszélgettünk arról, mi az igazi cigányzene, hogyan lehet megőrizni annak tisztaságát.

A Parno Graszt nem egy fiatal zenekar, hogyan emlékszik vissza az elmúlt évtizedekre?

– Ha a kezdetektől nézzük, akkor valóban öreg zenekar vagyunk, ha a beindulástól, akkor csak húszévesek, bár igazság szerint az a húsz év sem kevés. Igazad van, nem vagyunk fiatal zenekar, az öregje lassacskán hullik is kifelé. Már cserélődik a gyerekekre a gárda, mert ebből húsz évet lehúzni eléggé megviseli a szervezetet, elfárad az ember.

Igazi roma zenét játszik a zenekar, hogyan illik ez fesztiválokhoz? A koncerten úgy tűnt, van rá igény.

– Debrecenben különösen nagy igény van rá. Volt egy időszak, amikor a Kosárba szerveztem havi szinten koncerteket pontosan azért, hogy itt legyünk Debrecenben. Ez megszűnt, így családias hangulatban nagyon régen játszottunk a cívisvárosban, de a múlt hónapban volt egy telt házas koncertünk a Víztoronynál, ahol nagyon régi ismerősökkel találkoztunk. Ők azt mondták, semmit nem változtunk, ugyanazt adjuk, mint évekkel ezelőtt.

„Szerintem ennek az a titka, hogy nem akarunk művészkedni, lezenélni a csillagos eget, egyszerűen csak jól akarjuk érezni magunkat a színpadon a közönséggel együtt.”

– A mi örömünk, az a közönség öröme, és fordítva. Elmondhatom, hogy ősi, valódi cigányzenét játszunk, talán az AC/DC-ben és a Quimby-ben is megtalálható az az autentikus cigány stílus, amit mi képviselünk. Meg tudtuk őrizni az ősi zenénket, ne legyen rock, ne legyen alternatív zene, hanem legyen Parno Graszt és cigányzene.

Mi valójában az igazi cigányzene?

– Az igazi cigányzene az, amit cigányok játszanak. Pesten nagyon sok olyan cigányzenekart látok, amelyek valamilyen szinten elkezdtek olyan hangszereket belevinni, ami elviszi egy más műfajba a zenéjüket. Mi nagyon csínnyán bánunk ezekkel. Nálunk nagyon tömören megszólal a zenekar, érződik benne az a vér, aminek érződnie kell. Fontosnak tartom azt, hogy cigányul énekeljünk, bár én nem tudok cigányul. Nekem nagy hátrányon az, hogy anyám beszélt cigányul, apám pedig nem, így nem is tudtam átvenni a nyelvet.

Két évvel ezelőtt jött ki a Bohemian Betyars-szal közös dalunk, a Ha menni akarok című nóta. Hogyan talált egymásra a két zenekar?

– Pécsett találkoztam velük először évekkel ezelőtt, akkor még nem voltak sehol. Már akkor nyilvánvalóvá vált, imádják a Parno Grasztot. Telt-múlt az idő, felnőttek, lett egy komoly zenekar, majd megkerestek minket azzal, hogy mi lenne, ha írnánk egy dalt nekik, ez lett a Ha menni akarok. Ezzel indult el a közös munka, ami annyira jól sikerült, hogy úgy gondoltunk, folytatjuk. Összeraktunk egy teljes koncertanyagot, és hála Istennek nagyon jól megy az a projekt. Ott is Parno Graszt-zenéket dolgoztunk fel, de inkább a mai stílusban, ez a közös felállás csak fesztiválokon állja meg a helyét. Nagyon szeretjük egymást, egy hülye és egy bohém zenekar összeállt, ebből csak jó lehet.

A Parno Graszt magyarul azt jelenti fehér ló. Mit jelent ez a név a zenekar számára?

– Erő, akaratosság, tisztaság. Mi a színpadra tisztán megyünk fel, nincs bennünk semmi kosz, amit a nagyvárosból hoztunk volna. Látni azt, hogy ha ezek emberek felmennek a színpadra, nem művészkedni akarnak, hanem zenélni tiszta szívből, lélekből.

Meddig lehet még tiszta szívből, őszintén zenélni?

– Én öt évvel ezelőtt azt hittem, hogy már nem lehet. Most azt mondom, hogy még ötöt bírok. Addig akarok játszani, míg ez ad valamit, valami pluszt, örömöt. Onnantól már nem akarok színpadra állni, ha ez nem lesz meg.

Borítókép: Oláh József a Parno Graszt koncertjén, a 2019-es Campus Fesztiválon

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera háta mögött! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában