Gasztrofesztivál

2019.06.19. 18:30

Jó hétvégéjük volt az ínyenceknek a Békás-tó partján

Rekordszámú résztvevővel encsi és debreceni sikerrel zárult a 4. Debrecziner Gourmet Fesztivál.

Fotó: Kiss Annamarie

A kánikula ellenére több mint 5 ezren látogattak el a múlt hét végén a debreceni Nagyerdőbe, a Békás-tó partjára, ahol a Gourmet Fesztivál keretében 14 vidéki és fővárosi étterem, 3 cukrászda, 6 street-food étkezde és több kiváló minőséget előállító kistermelő kínálatából kóstolhatott a közönség. A főzőbemutatókkal és kiscsoportos workshopokkal színezett 3 napos programsorozat szervezői azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy megmutassák, hol tartanak azok a szereplők, akik ma Magyarországon a csúcsot képviselik, legyen szó akár fine-dining éttermekről, bisztrókról, food-truckokról vagy kistermelőkről.

A 100 éves kovász

A fesztivál sztárműsorvezetői Liptai Claudia és Bernáth József voltak. Részvételükkel olyan tartalmas és élménydús főzésekre került sor, ahol az érdeklődők megismerhették és megízlelhették Pataky Péter séf és a zip’s brewhouse együttműködésében megvalósuló SörSéf sorozatot, vagy megtudhatták a 100 éves kovász titkát, amelyről Szabadfi Szabolcs pék mesélt és néhány szerencsés haza is vihetett belőle. Nagy sikert aratott Csécsei László séf, aki egy rendkívül egészséges ázsiai ételt, a kimchit mutatta be.

Gyerekek is főztek

Papp László Debrecen polgármestere és Dudás Szilárd, a fesztivál szakmai vezetőjének közös pohárköszöntőjét követően püspökladányi hidegen sajtolt olajakat mutattak be. A debreceni Séfakadémia 10-12 éves gyermekei főzésükkel nemcsak Liptai Claudiát, hanem a közönséget is elvarázsolták. A 320 éves Hortobágyi Csárda és Szendrei Bence séf egy méltatlanul háttérbe szorult helyi értékre, egy kiemelkedően magas minőségű hús alapanyagra, a racka juhra hívták fel a figyelmet. Újdonság volt az idei rendezvényen, hogy Dj. Németi igényes lounge zenéje mellett koncertet adott Iván Szandra énekes és Jász Andris szaxofonművész, valamint Rakonczai Imre.

Jótékonysági főzést is tartottak, Pálfalvi Barbi, az „Enni Mentem!” bloggerének szervezésében. Ott az volt a cél, hogy a résztvevők a leukémiában szenvedő beteg kicsiknek gyűjtsenek adományokat. A bevételt a debreceni Leukémiás Gyermekekért Alapítványnak ajánlották fel.

Gourmet-vándordíj

Hagyományteremtő szándékkal tavaly indult útjára a Debrecziner Gourmet-vándordíj, amelynek keretében a közönség közvetlenül szavazhatott és választhatta ki az általa legjobbnak tartott kiállítót. Az összegyűlt voksok alapján holtversenyben az encsi Anyukám mondta és a debreceni Ikon Étterem végzett az első helyen, így Rácz Róbert szobrászművész egyedi alkotását idén ők vihették haza.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában