360 fokos videó

2019.06.26. 20:00

Felújítják a nagyrábéi grófi kastélyt

Étterem és múzeum is lesz a patinás épületben.

Fotó: Hírek360

Püspökladánytól mintegy 30 percre a Bihari rész Sárréti tájegységén, Nagyrábén ismerhettük meg a helyi Des Echerolles-Kruspér kastély történetét.

A kúria mesébe illő kertje nem kevesebb, mint 26 hektáron terül el, ahol jelenleg is zajlanak munkálatok, s az elmúlt évek alatt egy lovardát és egy istállót is építettek területre. Az úri lak felújításáról egy csaknem 200 éves fa árnyékában beszélt a birtok tulajdonosa. – Ez a nyugati ostorfa 150–200 éve van a majorban, és a monda szerint még maga Echerolles gróf ültette az 1890-es években. Amikor átvettük a birtokot, egy fadoktorral átvizsgáltattuk, és megpróbáltuk megmenteni, azóta is szépen cseperedik – büszkélkedett Nagy István, a major tulajdonosa, aki 17 éve folyamatosan szépíti a több hektáros területet.

A korszaknak megfelelően

A helybéli Kruspér család lányát, Laura Máriát vette feleségül a francia gyökerekkel rendelkező, éppen Nagyváradon gyalogezredben szolgáló Des Echerolles Károly, s az 1800-as évek végén építették közösen a kastélyt Nagyrábén. Azóta sok megpróbáltatáson ment keresztül az épület, de kiállta a nehézségeket.

– Megpróbáljuk a régi dokumentumok alapján korhűen felújítani, természetesen figyelembe véve a mai kor követelményeit –hangsúlyozta István. Elmondta: az épületben jellemzően közösségi használatra alkalmas terek lesznek, mindemellett egy múzeum is, ahol bemutatják a gróf életét és munkásságát, sőt törekednek a korabeli bútorok beszerezésére is.

Nagyjából még egy év

Tengelyében a kastély 69 méter hosszú, s nagyjából 1800 négyzetméter. A háromszintes kastély alatt pince van, a legfelső emelet pedig egykor tetőtéri szobáknak volt kialakítva, melyekben a cselédek, valamint szakácsok laktak.

– Ez nem öncélú bővítés, hanem azt szeretnénk elérni, hogy a gyerekeink, unokáink vagy a következő generáció, aki ide kilátogat, az lássa, hogy ami régi, az nem biztos, hogy avítt – emelte ki tulajdonos, kijelentetve: a kastély várhatóan 2020-ra tárja ki kapuit a nagyközönség előtt.

Nagy Dóra / Hírek 360


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera háta mögött! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában