Nagy utazás

2019.05.03. 16:20

Hosszú út előtt áll a Szent László ereklyéjét kísérő virágkocsi

A vallási hagyományok ápolása, a határon átnyúló közösségi összetartozás és a turisztikai kapcsolatok erősítése a küldetése annak a virágkocsinak, amely végigkíséri Szent László ereklyéjét Somogyvár – Debrecen – Nagyvárad útvonalon Csíksomlyóig – olvasható a Debreceni Virágkarnevál hivatalos honlapján.

Fotó: debreceniviragkarneval.hu

Mint írják: a Szent László lovagkirály alakját szimbolizáló és ereklyéjét bemutató virágkocsi Ferenc pápa látogatása előtt érkezik meg, és egészen Pünkösdig marad az anyaország kulturális ajándékaként.

Debrecen városa, a Debreceni Egyetem, valamint a Hajdúdorogi Főegyházmegye, a Debrecen-Nyíregyházi Római Katolikus Egyházmegye és a Tiszántúli Református Egyházkerület összefogásával és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem támogatásával útjára indított virágkompozíciót Pikó Sándor debreceni képzőművész és alkotótársai alig egy hónap alatt készítették el. A szoborkompozíció a szerte Európában ismert Szent László-legendát mutatja be, amely számos templom oltárát vagy freskóját díszíti az egész Kárpát-medencében. A Szent László és a kun vitéz csatája – egy értelmezés szerint – az apostol király hősies küzdelmére utal a keresztény Európa védelmében, – más olvasat alapján – egy ősi mítoszt, az emberi lélek saját küzdelmét, a sötétség és a világosság harcát személyesíti meg.

A virágkocsit elsőként május 5-én Kaposvár közelében fekvő nemzeti emlékhelyen, Somogyváron csodálhatja meg a nagyközönség, Debrecenben május 11-12-én, Csíksomlyón pedig június 1-10-ig lesz látható. A zarándokút pontos menetrendje megtekinthető a virágkarnevál honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában