Fejlesztés

2024.04.16. 14:54

Ezzel a beruházással még biztonságosabb lesz a debreceni ivóvízellátás – fotókkal, videóval

A tervezetteknek megfelelően halad a Keleti-főcsatorna és a Debreceni 1. számú vízmű közötti távvezeték korszerűsítése. A fejlesztés jelentős mértékben hozzájárul majd a cívisváros biztonságos ivóvízellátásához és az ivóvíz minőségének növeléséhez.

Bekecs Sándor

Körülbelül 16 kilométernyi vezetékpár épül, továbbá korszerűsödik a Keleti- főcsatorna Felszíni Ivóvíztisztító műve, április 16-án sajtónyilvános üzembejárást tartottak a balmazújvárosi üzemben

Forrás: Kiss Annamarie

Körülbelül 16 kilométernyi vezetékpár épül, továbbá korszerűsödik a Keleti-főcsatorna Felszíni Ivóvíztisztító műve az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) és a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. (TRV Zrt.) közös, mintegy 17 milliárd forintos beruházása során. A kivitelezés az utolsó fázisába érkezett, április 16-án sajtónyilvános üzembejárást tartottak a balmazújvárosi üzemben. A Keleti-főcsatorna Felszínivíz Tisztítómű Magyarország egyik legnagyobb kapacitású mesterséges csatornára telepített tisztítóműve. Az innen kibocsátott kiváló minőségű ivóvíz a két párhuzamosan épített, 600 mm átmérőjű távvezetéken keresztül jut majd el a Debreceni Vízmű Zrt. 1. számú vízműtelepére. Ezek a távvezetékek biztosítják a város ivóvízszükségletének közel egyharmadát, valamint Nagyhát és Nagymacs települések ivóvízellátását is. 

A beruházás célja a Debrecen vízellátásában jelentős szerepet betöltő – és jól működő — felszín alatti vízbázis védelme, a gyorsan megújuló felszíni víz fenntartható, racionális felhasználásával. A fejlesztés jelentős mértékben hozzájárul majd a város biztonságos ivóvízellátásához és az ivóvíz minőségének növeléséhez.

A legfontosabb pillér Debrecen ivóvízellátásában

A bejárást követő sajtótájékoztatón Papp László, Debrecen polgármestere hangsúlyozta, a balmazújvárosi létesítmény rendkívül fontos és védendő objektum, hiszen az kiemelkedő szerepet tölt be Debrecen ívóvízellátásában. 

A Debreceni Vízművek Zrt. mellett a Trv. Zrt az, amely a legfontosabb pillére Debrecen ivóvízellátása szolgáltatásbiztonságának. A város növekedése, a gazdaság fejlődése okán a jövőben még nagyobb vízmennyiségre lesz szükség

– mutatott rá. Hozzátette, néhány hete jelentette be az önkormányzat a keleti városrész jelentős lakóterületi fejlesztését. Itt körülbelül 38 kilométernyi szennyvíz- és 18 kilométernyi ivóvízcsatorna épül feltárva 1200 hektárnyi fejlesztési területet.

debrece, balmazújváros, íivóvízellátás, ivóvíz, trv, fejlesztés
Papp László, Debrecen polgármestere hangsúlyozta, a balmazújvárosi létesítmény kiemelkedő szerepet tölt be Debrecen ivóvízellátásában
Forrás: Kiss Annamarie

Kányási Rea, a Trv. Zrt. megbízott vezérigazgatója úgy fogalmazott, vállalatuk egyik legnagyobb beruházása ez a fejlesztés, amely Debrecen és környezete lakóinak biztosítja a folyamatos, jó minőségű ivóvízellátást. Kiemelte, a Trv. Zrt-nél meghatározó feladat a vízbázisok védelme, illetve igyekeznek minél szélesebb kör figyelmét felhívni az ivóvíz tudatos felhasználására.

Okos távvezetékeket fektettek le

A beruházás műszaki részleteit Balla Patrik, a TRV Zrt. Állami Létesítmények Főmérnökségének vezető elemzője ismertette. Mint elmondta, a tisztítóműtől a debreceni vízműtelepig húzódó vezetékpárt korszerűbb, a mai kor elvárásainak maximálisan megfelelő, magas minőségű vezetékekkel kötik össze, melynek köszönhetően, az adott vezeték egy esetleges üzemzavar esetén átkormányozható, és szakaszolható lesz. A rendszer vízellátását szolgáló vezeték kiváltásával, összesen mintegy 32 kilométer hosszban, 600 mm átmérőjű gömbgrafitos öntöttvas cső épült. A meglévő távvezeték átépítése teljes hosszban a szükséges kiegészítő szerelvényekkel, aknákkal, gépészeti elemekkel, két azonos típusú hálózatiszivattyú beépítésével történt.

debrecen, balmazújváros, íivóvízellátás, ivóvíz, trv, fejlesztés
 Balla Patrik, a TRV Zrt. Állami Létesítmények Főmérnökségének vezető elemzője
Forrás: Kiss Annamarie

A fejlesztés eredményeként a vezetékek úgynevezett okos távvezetékként működnek majd. A rendszer üzemeltetése lehetővé fogja tenni a teljes hálózat üzemállapotának folyamatos felügyeletét. A hálózat meghatározott pontjain lévő minőségellenőrző eszközök rendszeresen, valamint üzemzavar esetén is jelet küldenek a diszpécser részére, ezáltal a hibajavítások időtartamai jelentősen rövidülhetnek, így minimalizálva az ivóvízellátás kockázatait.

Végül Füzék Gábor, a kivitelező Mészáros és Mészáros Zrt. projektvezetője ismertette beruházás folyamatát. A vállalat a fejlesztés tervezését, engedélyezését és kivitelezését is végzi.

A vezetékeket elhelyeztük, jelenleg nyomáspróbákat végzünk. A fejlesztés eredményeként a vízkészletek fenntartható használatát biztosító rendszer épül ki, amely 250 ezer lakos kiszolgálására lesz alkalmas, s évi legalább 4,5 millió köbméter kiváló minőségű ivóvizet biztosít 

– emelte ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában