A minisztérium válaszolt

2024.03.08. 17:30

Kiderült, mikor újíthatják fel a Vágóhíd utcai felüljárót

A híd rekonstrukcióját az Építési és Közlekedési Minisztérium végezteti majd el. A Vágóhíd utcai felüljárón 2023 novembere óta van súlykorlátozás.

Bekecs Sándor

A Vágóhíd utcai felüljáró rekonstrukcióját az Építési és Közlekedési Minisztérium végezteti majd

Forrás: Molnár Péter

Mint arról korábban beszámoltunk, 2023. november 3-tól az addig 20 tonnás helyett 12 tonnás súlykorlátozást vezettek be Debrecenben, a 4814-es számú út városon belüli szakaszán lévő Vágóhíd utcai felüljárón. A változtatást a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei a rendszeres, éves hídvizsgálat és a szakértői statikai célvizsgálat eredményei alapján vezették be a biztonságos közlekedés fenntartása érdekében.

Debrecen, vágóhíd utcai felüljáró, rekonstrukció, súlykorlátozás
2023. november 3-tól 12 tonnás súlykorlátozást vezettek be a Vágóhíd utcai felüljárón
Forrás: Molnár Péter

Papp László, Debrecen polgármestere hírportálunknak adott interjújában korábban elmondta, a Homokkerti felüljáró átépítésének tanulmányterve mellett folyamatban van a Vágóhíd utca felüljáró kivitelezésre vonatkozó közbeszerzésének előkészítése is. 

A 100-as vasúti fővonalon tervezett eljárás eleme a Vágóhíd utcai felüljáró átépítése; engedélyes tervek vannak. A mostani mellett egy 2x1 egy sávos új felüljáró épül majd, ezt a régit lebontják, majd a helyére egy másik kétsávos épül, így végül 2x2 sávos lesz

– magyarázta. A tervezett fejlesztést a híd jelenlegi műszaki állapota, valamint a hídhoz kapcsolódó útszakaszok forgalmi terhelése indokolja.

 2025 őszére várható a kivitelezés a Vágóhíd utcai felüljáró esetében

A beruházó Építési és Közlekedési megkeresésünkre arról tájékoztatott, hogy a Debrecen – Nyíregyháza vasúti előkészítési projekt keretében történik a debreceni Vágóhíd utcai felüljáró teljeskörű tervezése. 

A vasúti projekt, így az érintett felüljáró kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési eljárást várhatóan 2024. IV. negyedévében írják ki. Ezt követően a közúti felüljáró kivitelezésének megkezdése az eredményes közbeszerzés és a szükséges forrás biztosítása esetén legkorábban 2025 őszén várható.

– Továbbá tájékoztatjuk, hogy vizsgálat alatt van annak a lehetősége is – tekintettel a meglévő híd állapotára, valamint a 2023. november 3-án bevezetett súlykorlátozásra –, hogy a felüljáró kivitelezése a nagyvasúti beruházáshoz képest korábban, önálló projektként kezdődhessen meg – tette hozzá a szaktárca sajtóosztálya. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában