Testületi

2024.03.22. 12:50

Hajdúszoboszló közbiztonsága is téma volt a márciusi testületin

A Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság, továbbá a Hajdúszoboszlói Polgárőr Közhasznú Egyesület és a Hajdúszoboszlói Polgármesteri Hivatal által működtetett mezőőrség beszámolója hagyományosan a helyi képviselő-testület márciusi ülésén kerül napirendre. A hajdúszoboszlói képviselők soron következő, március 21-i ülésükön elsőként a közbiztonság helyzetéről és a tervezett intézkedésekről tárgyaltak. Összesen 47 előterjesztést tárgyaltak meg az estébe hajló tanácskozáson.

Tibai Irma

Ismertették Hajdúszoboszló közbiztonságáért tett intézkedéseket

Forrás: MW-archív

Hajdúszoboszlónak múlt év október 1-jétől új rendőrkapitánya van. Aranyi István rendőr ezredes, kapitányságvezető írásos beszámolójához kapcsolódóan elmondta, hogy az átmenet zökkenőmentes volt. A rendőrkapitány számára nem ismeretlen terep a város, dolgozott itt, hiszen mint említette, 25 éve az akkori kapitányt helyettesítve ő számolt be az önkormányzat ülésén. Az érvényes szabályozás szerint egy rendőrkapitány legfeljebb két ciklusra kaphat egymás után megbízást, ezért történt három csere a vármegyében.  A Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőrfőkapitányság részéről Illés Zoltán alezredes, bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes elmondta, felelős döntés eredményeként történtek tavaly ősszel a kapitányságvezetői cserék. Az elmúlt öt hónap alátámasztja, hogy jók az irányok, tökéletesen illeszkednek az eddigiekhez. A munkához a főkapitányság ezután is minden segítséget megad.

A kapitányság az ország élvonalában teljesít

A beszámolóból kitűnt, hogy romlott az elmúlt évben az előző évihez képest a bűnügyi helyzet. 

A vagyon elleni bűncselekmények, az erőszakos, garázda cselekmények és a csalások száma nőtt. Példának okáért 38 internetes csalás fordult elő. A felderítési és eredményességi mutatókban mindazonáltal a vármegyei főkapitányság és a helyi kapitányság továbbra is az ország élvonalában teljesít. Növelték a rendőri létszámot, és 27 százalékkal, azaz 200 órával több volt tavaly a közterületen teljesített szolgálat, jelenlét. A közlekedési helyzetről szólva elhangzott, jelentősen csökkent a személyi sérüléssel járó balesetek száma, illetőleg csak egy halálos kimenetelű baleset történt, de ez az év rosszul kezdődött. A balesetek okai között jóval kevesebb alkalommal játszott szerepet az ittas vezetés. 

Képviselői felvetésekre válaszolva Aranyi István többek között részletesen ismertette, hogy a városban jelenlévő vendégmunkásokra tekintettel is, és a külterületeken is fokozott rendőri jelenlétet biztosítanak. Megjegyezte a harmadik országbeli vendégmunkások tekintetében nincsenek negatív tapasztalatok. A beszámolóról szólva elmondta még, hogy az eredmények előde munkájának, a rendőrállomány hozzáállásának, valamint a jó kapcsolatrendszernek köszönhetők. Ezek között kiemelte a polgárőrséget.

A Hajdúszoboszlói Polgárőr Közhasznú Egyesület beszámolójához fűződően Nemes Gyula kijelentette: maroknyi csapatuk ezután is mindent megtesz a város közbiztonságának javításáért. A szervezet márciusban országos elismerésben részesült. A mezei őrszolgálatot a polgármesteri hivatal működteti. Az elmúlt évről készített tájékoztatóhoz dr. Sléder Tamás aljegyző, adó- és rendészeti irodavezető többek között elmondta, hogy három vadkamerát használnak.  A város közrendjéért, közbiztonságáért dolgozók munkáját megköszönve a képviselők elfogadták a beszámolókat és a tájékoztatót.

Ingyenesen utazhatnak a nappalis diákok

Az egyeztetések alapján a képviselő-testület úgy határozott, hogy nem bővíti az önkormányzat a menetrend szerinti helyi autóbusz-tömegközlekedést, továbbra sem lesz járat a keleti városhatárban lévő hipermarketekhez. A döntés háttere a korábban többször felvetett lakossági kérések. Mindezek alapján megvizsgáltatták a Volánbusz helyközi járatok bevonásának lehetőségét, és a 2A helyi járat útvonalának megváltoztatási lehetőségét is.

Minden diák, aki Hajdúszoboszló valamely oktatási intézményének nappali tagozatos tanulója, beleértve a nem csak helybeli lakosokat, ingyenesen használhatja a helyi autóbusz-tömegközlekedést május 1-jétől. Az országos tömegközlekedésben márciustól érvényes változások nem érintik a helyi közlekedést, a képviselő-testület ennek kapcsán hozta meg határozatát.

hajdúszoboszló, testületi, közbiztonság, rendőrség
A képviselő-testület a diákok ingyenes utazásáról is döntött
Forrás: Napló-archív

Intézményeket érintő döntések

Béremelésekre kerül sor az önkormányzati intézményeknél foglalkoztatottak körében. Biró Anita képviselő javaslatára a testület felülvizsgáltatta a polgármesteri hivatallal, hogy a decemberi 10 százalékos minimálbér-emelésen túl megvalósul-e mindenütt az 5 százalékos illetményemelés. 

Az előterjesztés alapján a képviselő-testület támogatta, hogy január 1-jétől a Hajdúszoboszlói Egyesített Óvoda, a Hajdúszoboszlói Gyermeksziget Bölcsőde nem pedagógus dolgozói, valamint a Hajdúszoboszlói Kistérségi Szociális-, Család- és Gyermekjóléti Központ alkalmazottainak béremelésére differenciálható módon, összesen  30,3 millió forintot fordítsanak az elmúlt évi pénzmaradványból. Az óvodai és a bölcsődei intézmény pedagógusainak személyi juttatásaira és járulékaira pedig összesen 22,8 millió forintot különítettek el a költségvetési tartalék terhére.

A Társ Szociális Intézmény pszichiátriai betegek nappali ellátását vállalja 2012 óta Hajdúszoboszlón, a Társ Egyesület éves beszámolóját elfogadták. Nem támogatták viszont a a Debreceni Baptista Gyülekezet kérelmét, akik 50 férőhelyes idősek otthona létesítését tervezik ingatlanvásárlással Hajdúszoboszlón. Biró Anita, az önkormányzat szakmai bizottságának elnöke többek között elmondta, az önkormányzat nem köteles ilyen intézményt működtetni, a városban működő otthonok egyikével sincs szerződésük.

A Hajdúszoboszlói Egyesített Óvoda a helyi önkormányzat intézménye az új törvényhez igazodva átalakította a 2023-2028. évekre szóló továbbképzési programját és ehhez kapcsolódva a szakembereinek beiskolázási tervét, melyeket a képviselők jóváhagytak. Az óvodai beiratkozás időpontjairól is határoztak. Ez alapján a beiratkozókat április 29-30., valamint május 2-3. napokon 8 és 16 óra között várják a tagóvodákban. Továbbra is dr. Bihari-Horváth László vezeti a Bocskai István Múzeumot.  Az öt évre szóló, magasabb vezetői állás meghirdetésére a megbízás lejárta miatt került sor, egy pályázat érkezett be. A jelenlegi igazgató 10. éve arat sikereket munkatársaival.

hajdúszoboszló, testületi, közbiztonság, rendőrség
Továbbra is dr. Bihari-Horváth László vezeti a Bocskai István Múzeumot
Forrás: Napló-archív

A Bocskai István Múzeum, majd pedig a Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár elmúlt évi tevékenységéről szóló beszámolót és idei munkatervét is jóváhagyták.

Bővül a fizetőparkolók száma a főszezonban

Nem javult a parkolási helyzet, különösen a turisztikai főszezonban nagy a gond a fürdő közeli lakóövezetekben.  Az előző intézkedésekhez képest újabb döntés született, több parkolót díjkötelessé nyilvánított a képviselő-testület, három parkolóóra telepítésével.  

A fizetőparkolás a június 15-e és augusztus 31-e közötti főszezoni időszakot érinti, és naponta reggel 7 órától este 8 óráig érvényesül.  A rendeletmódosításban érintett  az Arany János utca 44. szám alatti parkoló, a Bányász utca 28. számtól az utca végéig terjedő, továbbá a Szilfákalja 20. szám előtti és a Szilfákalja 33-45. szám közötti terület.  

A városgazdálkodási nonprofit zrt.-nél regisztrált helyi lakosok számára azonban ezen parkolók használata a meghatározott időszakban is ingyenes! A cél ugyanis az, hogy ezeken a területeken élők a lehetőségekhez képest könnyebben parkolhassanak.

Megkezdődhet a Lurkó óvoda korszerűsítése

Az önkormányzat az óvoda felújítására TOP Plusz európai uniós támogatást nyert el, de a közbeszerzési eljárás eredménye szerint a legkedvezőbb kivitelezői ajánlat bruttó 452,9 millió forint. A képviselő-testület ezért úgy döntött, hogy a még szükséges 172,8 millió forintot a városi költségvetés fejlesztési tartalékából biztosítja. Az „Okosmegoldások és a Hóvirág utca infrastrukturális fejlesztése Hajdúszoboszlón” elnevezéssel 500 millió forintot nyert az önkormányzat európai uniós TOP Plusz forrásból. A módosított kiviteli tervek szerint a beruházás költsége az utcán 43,9 millió forint többlettámogatási igénnyel jár. A képviselők egyetértettek azzal, hogy a támogató jóváhagyását kezdeményezik. A városgazdálkodási nonprofit zrt. újítja fel a Járóbeteg-Ellátó Centrum parkolóját a képviselő-testület megbízása szerint. A munkálatok megkezdődtek, a beruházást az önkormányzat 27,4 millió forint saját forrásból valósítja meg.

A közterületi felújításokra ez évben 120 millió forintot terveztek.  A keretet ez évben nyolc egyenlő részben osztják fel a körzetek között A felújításokat  a beérkezett igények és a körzeti képviselőkel egyeztetés figyelembevételével a városgazdálkodási nonprofit zrt. kapta meg feladatként.

Az intézmények felújítási igényeit a kijelölt munkacsoport felmérte,  a tervezett keret többszöröse kellene - ismertette Harsányi István szakbizottsági elnök. A márciusi tanácskozáson három intézmény kérelmét illetően született döntés. Közülük kettőnél megállapították, hogy szakértő vagy tervező bevonása szükséges, mellyel a képviselők egyetértettek.

A víztornyot és két termelő ivóvízkutat is felújítja az idén az ÉRV Zrt. Az ivóvíz- és a szennyvízközművek felújítására összesen 76 millió forintot fordítanak az idei közműhasználati díjból.  

Esővízgyűjtőkhöz juthat a lakosság, melyből 200 db-ot vásárol az önkormányzat. A gyűjtőket március 25-e és április 15-e között lehet igényelni a pályázati felhívásban meghirdetett feltételek szerint.  Az esővízgyűjtőkből kérelmükre a Hajdúszoboszlói Egyesített Óvoda intézmény 15, a Járóbeteg-Ellátó Centrum 2 db-ot kap. Arról is határoztak továbbá, hogy a korábbi évhez hasonlóan beszereznek 100 db komposztáló edényt. 
Tisztítsuk meg az országot II. címmel országos hulladék-felszámolási pályázatot hirdet a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. A hajdúszoboszlói képviselő-testület egyetértett a pályázaton való részvétellel, és a felmerülő, elszámolható költségek biztosításával.  

A képviselő-testület márciusi tanácskozásán elfogadta a közbeszerzési tervét, a Hajdúsági és Bihari Víziközmű Társulás megszüntetéséhez kapcsolódó megállapodást, a két ülés közötti eseményekről szóló polgármesteri tájékoztatót, és a Hajdúszoboszlói Polgármesteri Hivatal elmúlt évi tevékenységéről szóló beszámolót is. Az ülés szokásosan az interpellációkra írásban adott válaszokkal, majd kérdések és interpellációk elhangzásával zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában