Turizmus

2024.02.07. 14:14

Tovább bővíti kínálatát egy új járat indításával a Wizz Air Debrecenből

Ismét egy új, egész évben elérhető menetrend szerinti járat válik elérhetővé április 14-től Debrecenből.

Nagy Emese

Hetente két járat indul majd

Forrás: Napló-archív

A Wizz Air új - menetrend szerint közlekedő - járatot indít Debrecenből Isztambulba - számolt be róla szerda délután közösségi oldalán a debreceni repülőtér.  Mint írták, az első járat április 14-én száll fel és hetente két alkalommal (szerdán és vasárnap) közlekedik majd Debrecen és Isztambul között. 

Hozzátették, Isztambul a Föld egyik legnépesebb, valamint a világ egyik legidősebb városa. Isztambul a Boszporusz és a Márvány-tenger két oldalán terül el, így egyszerre két földrész határán helyezkedik el. Turisztikai szempontból a nevezetességek döntő többsége az európai részen van, azonban érdemes az ázsiai részt is bejárni, mivel ott egy egész más Isztambult ismerhetünk meg.

Hivatalosan is bejelentették

A sokak által régóta várt – menetrend szerint közlekedő – Isztambul járatot indítja a Wizz Air Debrecenből. A járat 2024. április 14-től hetente 2 alkalommal közlekedik majd a két város között – jelentették be sajtótájékoztatón szerdán a debreceni repülőtéren.

Az eseményen elhangzott, az új desztináció Törökország kulturális és gazdasági életének központja. A két kontinensen átívelő Isztambul a kelet és a nyugat különleges ötvözete, amely minden odalátogatót lenyűgöz. Kulturális sokszínűsége, páratlan hangulata és káprázatos építészete egyedülálló bájt kölcsönöz a városnak, számos izgalmas látnivalót és nevezetességet rejt. A múltidéző mecsetek, paloták és bazárok, a modern metropolisz vibráló egyvelegével társítva teszik felejthetetlenné az utazást.

Debrecen Papp László Haon
Papp László, Debrecen polgármestere
Forrás: Kiss Annamarie

Debrecen lett a nagy játékosok találkozóhelye

Papp László polgármester kiemelte, aki követi a debreceni repülőtér fejlődését, működését, az még emlékszik arra, hogy 12 évvel ezelőtt, 2012 nyarán indult el a menetrend szerinti légi közlekedés Debrecenből. – Ettől az időszaktól a Wizz Air kiemelt stratégiai partnere a helyi repülőtérnek és Debrecen önkormányzatának. A város mindig úgy tekintett a repülőtérre, mint egy olyan lehetőségre, amely a település és a régió turisztikai és gazdasági élete szempontjából meghatározó jelentőségű. Éppen ezért már a 2000-es évek elején elindítottuk azokat a fejlesztéseket, amelyeknek köszönhetően a repülőtér működni tud. Sokági kellett várni és tárgyalni annak érdekében, hogy a menetrend szerinti légi közlekedés elinduljon. Öt évvel ezelőttig, tehát 2019-ig egy rendkívül dinamikus, gyors felfutást érzékelhettünk a repülőtér kapcsán, a régió vezető repülőterévé vált a Debrecen Nemzetközi Repülőtér – idézte fel a polgármester.

Leszögezte, a repülőtérnek több mint 600 ezer utasa volt 2019-ben, majd 2020-ban az első két hónap is egy 20 százalékos növekedést mutatott, de akkor következett be a koronavírus-járvány, ami szó szerint megtörte a légi közlekedést. Ez azonban nem befolyásolta azt a szándékát a városvezetőségnek, hogy a repülőtér a válságok korát követően is meghatározó szereplője legyen a légi közlekedésnek.

A polgármester elmondta, az elmúlt esztendőben már sikerült „visszaépíteni” a 2019-es utasszámnak az 50 százalékát, tehát újra elértük a 300 ezer utas fölötti létszámot. – Ez annak ellenére sikerült, hogy 2023 sem volt problémamentes, úgyhogy reményeink szerint a tavasz második felétől már újra teljes kapacitással működhetnek a városunkból elérhető desztinációk – fogalmazott. Aláhúzta, Debrecennek a gazdasági kapcsolatai kelet felé is erősebbekké váltak. 

Debrecen most már gazdasági értelemben a világ nagy játékosainak a találkozóhelye, akik itt köthetnek szövetséget és építhetik a világ gazdaságát

 – jegyezte meg. 

Debrecen Vincze Tamás haon
Vincze Tamás fejlesztési igazgató, Debrecen International Airport Kft.
Forrás: Kiss Annamarie

Figyelembe vették az utazni vágyók kérését

Vincze Tamás, a Debrecen International Airport Kft. fejlesztési igazgatója hangsúlyozta, az elmúlt években végzett felméréseik során a római járathoz hasonlóan Isztambul is kimagasló eredményeket ért el, mint kívánt célterület, így külön öröm számukra, hogy az utasok által javasolt legnépszerűbb három desztinációból rövid időn belül kettőt is bejelenthetnek. – Ezen események megerősítésként szolgálnak arra, hogy a légitársaság, valamint a repülőtér üzemeltetője számára fontos utasaink véleménye, és valóban arra törekszünk, hogy a mutatkozó igényeknek megfelelő járatfejlesztéseket valósítsunk meg – fogalmazott. 

Hozzátette: Antalya mellett Isztambul a második török város, amely hamarosan Debrecenből is közvetlenül elérhetővé válik repülővel. Ezzel, a légitársaság bővítésének köszönhetően Magyarországról már négy útvonalon is foglalhatóak járatok Törökországba.

– A légitársaság elkötelezett a Magyarország és Törökország közti kínálat fejlesztésében, ezért bízunk benne, hogy az új útvonallal tovább erősödhet a két ország gazdasági és turisztikai kapcsolata – fűzte hozzá a fejlesztési igazgató. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában