Fejlesztés

2023.10.25. 11:43

Újabb fejlesztések történtek a debreceni repülőtéren, már vasárnap indul a Wizz Air egyik új járata – fotókkal

Hurghadába és Rómába indít járatokat a Wizz Air Debrecenből még az év vége előtt, valamint új utasbiztonsági eszközöket telepítettek a cívisvárosi repülőtérre.

Nagy Emese

Hurghadába és Rómába indít járatokat a Wizz Air Debrecenből még az év vége előtt

Forrás: Kiss Annamarie

Két új, sokak által régóta várt desztináció válik elérhetővé Debrecenből: Hurghadába és Rómába indít járatokat a Wizz Air még az év vége előtt – a részletekről szerda reggel sajtótájékoztatón számoltak be a Debrecen Nemzetközi Repülőtéren. Továbbá ismertették, milyen új utasbiztonsági berendezéseket telepítettek a repülőtéren, amelyeknek köszönhetően növekedni fog a terminálépület áteresztőképessége, valamint komfortosabbá válik az utasok számára az ellenőrzés folyamata.

Új utasbiztonsági eszközök

Papp László polgármester elmondta, az eszközfejlesztés központi eleme a két meglévő utasbiztonsági ellenőrző csatorna fejlesztése. A jelenlegi egynézetes kézipoggyász-átvizsgáló röntgenberendezések helyett modern, kétnézetes röntgenberendezéseket telepítettek, valamint a kézipoggyászok ki- és visszapakolására szolgáló görgősorokat is lecserélték modern, letisztult, automatizált görgősorokra, ezek beépített szállítórendszerrel automatikusan szállítják vissza a kézipoggyásztálcákat a sorok végéről a sorok elejére – részletezte.

Papp László polgármester
Papp László polgármester
Forrás: Kiss Annamarie

További fejlesztések is vannak tervben

Hozzátette, az új, kétnézetes röntgenberendezések által lehetővé válik, hogy az utasok a nagyobb méretű elektronikai eszközeiket (laptop, tablet, fényképezőgép) a kézipoggyászukban hagyják az átvizsgálási folyamat során, ez kevesebb kipakolást, ezáltal kevesebb kényelmetlenséget jelent az utasok számára.

Ezen fejlesztések által az utasbiztonsági folyamat gyorsabbá, kényelmesebbé és biztonságosabbá válik a debreceni repülőtéren. A két utasbiztonsági csatorna fejlesztése összességében várhatóan 30 százalékkal növeli az utasbiztonsági ellenőrzés áteresztőképességét. Az eszközfejlesztés másik eleme a feladott poggyász átvizsgáló funkció fejlesztése, ahol a meglévő egynézetes feladott poggyász átvizsgáló röntgenberendezés mellé egy második, fejlettebb, kétnézetes röntgenberendezést telepítenek. A fejlesztés által az átvizsgálási kapacitás tervezetten közel 50 százalékkal nő

– fogalmazott. Kiemelve, többek közt a két új járatnak köszönhetően jelentős utasszám-növekedésre kell számítani, de napirenden van a repülőtér hosszú távú fejlesztési programja is; a futópálya, a gurulóutak rendszerének teljes átalakítása, valamint a navigációs rendszer teljes átépítése van tervben.

Hiánypótló járatok

Király Tamás, a Debrecen International Airport Kft. ügyvezetője elmondta, a római járat sikerességében nagyon bíznak, hiszen ez egy hiánypótló járat a debreceni repülőtér palettáján.

Azt gondolom, ezt alátámasztja az, hogy az elmúlt időszakban számos felmérést végeztünk, és mindegyiken Róma, mint az egyik legvágyottabb úti cél jelentkezett

– hangsúlyozta. Továbbá elmondta, a 2023-as évre a debreceni repülőtéren 300 ezer utas megfordulását prognosztizáltál, úgy vélik, a két új járat nagyban hozzájárul majd ennek eléréséhez. A hurghadai járatot október 29-től hetente két alkalommal indítják útjára, a római járatot pedig december 13-tól hetente két alkalommal.

Király Tamás ügyvezető 
Király Tamás ügyvezető 
Forrás: Kiss Annamarie

Nagy öröm számunkra ennek a két járatnak a bejelentése, legalább akkora, mint az utasbiztonsági eszközeink modernizálása, korszerűsítése, amelyek lehetővé teszik azt, hogy az utasaink még gyorsabban, kényelmesebben át tudjanak jutni a repülőtereken kötelező utasbiztonsági ellenőrzésen

– tette hozzá. Megjegyezve, a szóban forgó beruházás összege nettó 365 millió forint volt, ez jól mutatja a város és a magyar állam elköteleződését aziránt, hogy a debreceni repülőtér fejlődni tudjon, és még inkább a gazdaság motorjává tudjon válni. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában