Időjárás

2024.01.19. 16:58

Mi történt a debreceni repülőtéren? Bevetettek egy emelőkaros szerkezetet is

Haon.hu

Repülőgépek jégtelenítése

Forrás: Facebook / Debrecen International Airport

A Debrecen International Airport Facebook-oldalán osztott meg pénteken fotókat arról, hogy egy sárga színű folyadékkal locsolják a Wizz Air egyik repülőgépét.

Aggodalomra semmi ok, mint írják, minden légijármű indulása előtt meg kell bizonyosodni arról, hogy kritikus felületei mentesek-e a fagytól, jégtől, hótól vagy hókásától.

Kiemelték, a légijármű felületein maradt szilárd halmazállapotú csapadék a felszállás során jelentős felhajtóerő vesztést jelenthet, melyet a menetszél csak akkor visz le, ha az frissen hullott porhó és a gép külső felületének hőmérséklete ezt lehetővé teszi. Az utasszállító gépek repülési magasságában a légijármű nagyon lehűl, hisz a külső hőmérséklet általában –44 és –56 Celsius-fok között mozog.

Hozzátették, a jégtelenítést egy emelőkaros szerkezettel ellátott teherautóból végzi a személyzet, mely kis sebességgel mozoghat a repülőgép körül a jégtelenítés folyamata alatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában