Mesterség

2024.02.14. 17:30

A bicskakészítő az elmúlt negyven évben mintegy tízezer kést készített Debrecenben – videóval

Kocsis Ferenc bicskái előtt a szakma egyöntetűen fejet hajt és elismeri, ugyanis alkotásai súrolják a legfelső szintet. A debreceni bicskakészítő fogadott minket műhelyében.

Nagy Emese

Kocsis Ferenc 40 éve készít késeket, bicskákat Debrecenben

Forrás: Czinege Melinda

Kocsis Ferenc debreceni bicskakészítő a szenvedélyének szentelte életét, közel negyven éve ejtette rabul maga a mesterség, és mára már mintegy tízezer kés készült el műhelyében, ahol igazán otthon érzi magát. Ottjártunkkor megtudtuk, nem ez az eredeti szakmája, mezőgazdásznak tanult, ugyanis felmenői többnyire a mezőgazdaságban tevékenykedtek. Majd kamaszkorában, 1985-ben találkozott a debreceni tavaszi nagyvásárban Szoboszlai Gábor rézművessel, akinél olyan gyönyörű pásztorbicskák voltak, hogy Kocsis Ferenc azonnal szerelembe esett. A döntő találkozáskor a debreceni rézműves azt tanácsolta az akkor kamasz fiúnak, ha érdekli a tevékenység, akkor szívesen látja őt bármikor a műhelyében – ami nem sokkal később így is történt.

kocsis ferenc, debrecen, bicskakészítő, bicska, kés, műhely
Kocsis Ferenc napit 6-8 órát tölt a bicskakészítő műhelyében
Forrás: Czinege Melinda

Hobbinak indult a bicskakészítés, a hivatása lett

A késkészítő érdeklődésünkre megosztotta, éppen pályaválasztás előtt állt, a családja nagyon szerette volna, ha továbbtanul, azonban a felvételije nem sikerült (talán a sors is így akarta). Ekkor megfogadta a debreceni rézműves szavait, felkereste Gabi bácsit a műhelyében, és onnantól kezdve nem volt megállás: Ferenc megtanulta a bicskakészítés csínját-bínját.

– Végül a családom vágya is teljesült, jelentkeztem a Debreceni Egyetemre, majd 1992-ben az agrártudományi szakán végeztem. Miután befejeztem a tanulmányaim, igencsak nagy fejtörésbe kezdtem, ugyanis akkoriban Magyarországon kevés agrármérnökre volt szükség, a mezőgazdasági nagyüzemek pont akkor omlottak össze. Nem igazán tudtam elhelyezkedni a szakmában, amit talán annyira nem is bántam, a hobbim – késkészítés – lett a hivatásom, szerelmem és megélhetésem forrása. Elkezdtem a munkáimat zsűriztetni, 1996-ban megkaptam a népi iparművész címet – fogalmazott a Haonnak. Kocsis Ferenccel kapcsolatban fontos megjegyezni: mára kakasos bicskáját a Hajdú-Bihar Vármegyei Értéktár felvette jegyzékébe, valamint a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság 2013-ban termék védjeggyel látta el.

Ennyi kést készített eddig

Negyven éve űzöm a szakmát, és ha jól számolok, mára körülbelül tízezer kést készítettem el

– válaszolta kérdésünkre. Kiemelte,  több mint 100 alapművelet, míg egy bicskánál minden a helyére kerül. A mester a réz ötvözeteivel dolgozik, színesfémet, általában sárgarezet vagy alpakkát munkát meg. Ezenkívül acélt is, hiszen ebből van az alkotás pengéje és rugója. A nyélpanelek anyaga rendszerint valamiféle fa, szaru vagy agancs.

Kimondott törekvésem, hogy hazai anyagokat használjak, elvétve persze a kezem ügyébe kerül más is, de az esetek többségében hazai nyélanyagokkal dolgozok

– hangsúlyozta. Elmondta, jelenleg a 36-os szériákat szereti csinálni, egyszerű bicskából egy hónap alatt – ha nem jön közbe semmi rendkívüli – harminchat darabot el tud készíteni. – A pengeméretek közül a legkisebb a 7,5 centiméter, a legnagyobb pedig közel tíz centi – jegyezte meg. 

Rámutatott, minden késkészítő igyekszik saját formavilágot kialakítani, de a hagyományok adta kereteken belül. Állítása szerint meg lehet ismerni a szakemberek munkáit, ugyanis mindig akadnak apró eltérések. Hiába mind hagyományos, vannak jellegzetességek, amik egy-egy mesternél elmaradhatatlanok.

A változások megerősítették bicskakészítőt

Kocsis Ferenc kifejtette, a bicskakultúra jelentős változáson ment keresztül az elmúlt évtizedekben. Pályája elején a bicska egyfajta használati eszköz volt, az emberek a munkahelyükön étkeztek, sok volt a mezőgazdasági, erdészeti és gyári munkás. – Vittek a tarisznyájukban hideg élelmet és vágóeszközt. Import termékek nem igazán voltak, amikor én kezdtem a szakmát, mondhatni a teljes lakosságot ellátta egy késkészítő a termékeivel. A 2000-es évek elején történt változás, a kések iránti igény ekkor hanyatlott, egyrészt sokkal feldolgozottabbak lettek az ételek, nagyon sok mindent szeletelve árultak, másrészt pedig olcsó import termékek jöttek be. A kézműves technológiával előállított bicskákat drágállották, így nem is nagyon vitték őket. Nehéz időszak volt ez, sok késkészítő vállalkozás elengedte a munkatársakat. Már akkoriban is egyedül dolgoztam, úgy próbáltam átvészelni ezt a korszakot, hogy külföldre készítettem magasabb kategóriájú bicskákat – ez mára megváltozott. Azt lehet mondani, reneszánszát éli most a tevékenység, már 2-3 éve nem tudunk elég kést készíteni – jelentette ki.

Egyedi darabok

A cívisvárosi szakember szériamunkákat készít, persze csinál egyedi darabokat is, de utóbbit sokkal kevesebbet. Mint megtudtuk, Ferencnek vannak helytörténi ihletésű bicskái is – a beszélgetés ezen pontjánál a szakember az asztalhoz hozott egy antik kést, amihez hozzáfűzte, a mestere mesterétől került hozzá, a bicska legalább 80 éves, és amit még fontos tudni róla: ez a fajta típus Debrecenben alakult ki, ami az oldalvillás bicska, azaz a páros kés. 

Az 1900-as évek tájékán Némethy Lajos debreceni késkészítő készítette ezeket a díszített páros késeket. Úgy tudni, a háború után a Némethy-féle bicskás vonalat Szoboszlai Gábor rézműves folytatta Debrecenben – ő volt az én mesterem, amit már említettem is. Miután Gabi bácsi meghalt, a fia úgy vélte, nekem ajándékozza a bicskát, ugyanis én viszem tovább ezt a vonalat

– fogalmazott büszkén.

Kezünkbe is vehettük az antik bicskát, amin kakas motívumok jelennek meg. A mester aláhúzta, a néprajzosok azt mondták, a formavilág azzal van összefüggésben, hogy Debrecenben a református vallás a leggyakoribb, és a városban létezett egy templom, aminek kakas volt a toronydísze – ezért jelenik meg az alkotáson is. 

Ezt a fajta formát és a rajta lévő díszeket gondoltam tovább, így született meg egy bicskaképregény ezen a késen, amit 26 éve csináltam

– fűzte hozzá mosollyal az arcán.

kocsis ferenc, debrecen, bicskakészítő, bicska, kés, műhely
A bicskakészítő egy Némethy-féle, közel 80 éves kést tart a kezében
Forrás:  Czinege Melinda

Igazi szerelem számára

A Kocsis Ferenc műhelyében töltött idő is sok mindenre választ adott, a szakember úgy mutatta be a tárgyakat, mintha azok gyémántból lennének. Finomsággal, gyengédséggel nyúlt a késekért, amik mindenféleképpen sokatmondóak, ám ő maga is megerősítette azt, amit már egyébként is sejtettünk. 

– A késkészítés számomra örök szerelem, nemcsak munka, de játékosság is van benne. Nem túlzok, ha azt mondom, az életelem értelme. Erre tettem fel mindent, amit eddigi életem során soha, és minden bizonnyal a jövőben sem fogok megbánni – nyomatékosította.

 Megjegyezte, van egy fia, aki egyre inkább kiteljesedik a szakmában, ügyes és szorgalmas, éppen olyan, amilyen ő maga volt évtizedekkel korábban. Elmondta, már évszázadokkal ezelőtt is megírták, kihaló félben lévő szakmáról beszélünk, amire nemcsak ő, de számos pályatársa is rácáfolt – ez pedig szerinte a jövőben is így lesz: késkészítőkre igény volt a múltban, szükség van a jelenben, és ez nem fog változni később sem.

Portálunk több érdekes gyűjteményt bemutatott már, többek között Loki-mezeket felsorakoztatót is, és egyéb érdekességeket: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában