Nyílt nap a Debreceni Egyetemen

2024.01.31. 15:18

A GTK a lehetőségek kara – fotókkal

Interaktív nyílt napot tartott a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara a Böszörményi úti Campuson január 31-én.

Kosztin Éva

– A felvételi rendszer nem egyszerű 2024-ben, le a kalappal miden szülő és középiskolás diák előtt – mondta Fenyves Veronika dékán az általános tájékoztató előadáson. Mint elmondta, a GTK-nak sem könnyű, hiszen számukra is ez az első év az új rendszerben, de azzal segítik a tájékozódást a hallgatóknak, hogy minden változásról hírt adnak a közösségi médiában. A dékán arra biztatta az érdeklődőket, hogy aki érdeklődik a képzések iránt, kövesse be a GTK-t az ismert oldalakon. – Amikor múlt héten kiderült, hogy két nyelvből is lehet pontot hozni, mi egyből hírt adtunk erről Facebookon és Instagramon – jegyezte meg.

Fenyves Veronika dékán a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának szerdai nyílt napján
Fenyves Veronika dékán a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának szerdai nyílt napján
Forrás: Molnár Péter

Mi a nehéz mostani felvételiben?

Teljesen megváltozott a pontszámítás rendszere. Maradt a 400 pont, de máshogyan számolják

– mondta Fenyves Veronika. – 100 pontot lehet szerezni az érettségi átlaga alapján, múlt heti változás, hogy a GTK-n bármelyik tantárgy választható, ami a minisztériumi közleményben szerepel, nem szűkítettük le a tárgyak körét, erre már engedélyt is kaptunk. A DExpo óta nagy volt a bizonytalanság a nyelvérettségivel kapcsolatban is. Nekünk értékes, ha valaki nyelveket beszél, és ugyanolyan jók ezek a pontok, mintha töriből vagy matekból szerezné a felvételiző – hangsúlyozta.

Fenyves Veronika az intézményi pontokra is felhívta a figyelmet. Elmondta, hogy összesen 20 intézményi pontot lehet szerezni, ebből 3 pontot máris megkapnak azok, akik igazoltan részt vesznek a nyílt napon. A dékán kifejtette, hogy főleg a tizenegyedikesek számára kínálnak pontgyűjtő lehetőségeket, mint a nyári GTK-élménytábor vagy az emelt szintű matematikaérettségire felkészítő kompetenciafejlesztő kurzusuk.

A részvétel a fontos

Azért nyújtunk ennyi lehetőséget, hogy a pontok gyűjtése mellett meg tudjatok ismerni bennünket, hogy mivel foglalkozunk, milyenek a kollégák és melyik terület érdekel benneteket a legjobban. Az a célunk, hogy nemcsak a szakterület, hanem az intézmény sajátosságai miatt döntsenek mellettünk

– fejtette ki a dékán.

Mint megtudtuk, azok számára, akik akárhányadik helyre és bármelyik szakra jelentkeznek a GTK-n belül, június végén szerveznek még egy extra nyílt napot a felvételizőknek. – Szeretnénk egy kicsit más aspektusból is bemutatkozni, körbejárni a kollégiumokat és a teljes campust, elsétálunk egészen a Nagyerdei Stadionig. Akik sorrendmódosítási dilemmában lesznek, azok szintén ezen a napon kaphatnak választ – tájékoztatott Fenyves Veronika.

de gtk nyílt nap debreceni egyetem haon
Az érdeklődők egy része
Forrás: Molnár Péter

A dékán arról is beszámolt, hogy az agrár-, sport- és gazdaságtudományi alapképzések mellett újra elérhető az oktatási palettájukban a 2016-ban megszüntetett gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök szak. Ismertette, hogy tavaly nyáron egy kormányrendeletet követően kiadták a képzési követelményt, visszakerültek azok a kompetenciák, amik ennek a szaknak az erősségét adták. Fenyves Veronika kiemelte, hogy a pontokat még ki kell kalkulálni, nem érdemes a korábbi pontszámokhoz hasonlítgatni. Felhívta arra is a figyelmet, hogy a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök szakon nem korlátozzák az állami ösztöndíjas férőhelyeket. – Nagyon jó képzés lesz, mindenképpen beírnám legalább a sor végére. Nemcsak azért, mert állami ösztöndíjas hely biztosan több lesz, mint a gazdaságtudományi területen, hanem mert erről az alapszakról bármilyen mesterszakon tovább lehet tanulni.

Én is ezt végeztem, egykori csoporttársaim ma bankokban, HR-vezetőként is dolgoznak, kimagasló gazdasági ismereteket lehet szerezni

– fogalmazta meg Fenyves Veronika.

A GTK nyílt napjának a felépítéséről Dajnoki Krisztina dékánhelyettes beszélt. – Szeretnénk megmutatni, mennyire fiatalos, energikus és gyakorlatias a kar, ezért különböző állomásokon 80 kolléga várja az érdeklődőket rövid, játékos feladatokkal – mondta. A dékánhelyettes ismertette, hogy a feladatok teljesítéséért összesen 7 pecsétet gyűjthettek össze pontgyűjtő füzeteikbe a résztvevők, ami a felsőoktatási képzés folyamatának éveit szimbolizálja a felvételitől a mesterképzés elvégzéséig.

de gtk nyílt nap debreceni egyetem haon
Forrás: Molnár Péter

Osztályfőnöknek jelentem, nem hiányzik senki

Az eseményen olyan sokan érdeklődtek a kar képzései iránt, hogy ránézésre az sem tűnt lehetetlennek, hogy a GTK is képes lenne rekordsebességgel megtölteni a Puskást, mint Azahriah.

A zsongó tömegben megszólaltattunk néhány érdeklődőt. Dóra, a nyíregyházi Szent Miklós Görögkatolikus Gimnázium és Kollégium tizenegyedik osztályos tanulója azért látogatott el a nyílt napra, mert nagyon sok ismerőse jár a Debreceni Egyetemre, és úgy látja, sok a lehetőség a városban, szívesen tanulna itt.

Sok külföldi diák is jár ide, valaminek biztosan kell itt lennie, amiért megéri másik országból is pont ide jönni

– vélekedett.

Erzsébet Ózdról érkezett a rendezvényre, mert a fia idén fog érettségizni, és több szem többet lát alapon megbeszélték, hogy információgyűjtéssel segíti az anya a felvételizőt. Az egyik állomáson logikai játékát éppen sikeresen teljesítő Norbert elmondta portálunknak, hogy már ötödéves, felvételizni szeretne tavasszal, és úgy döntött, előtte szétnéz, mi a kínálat. Egyúttal kigyűjti a 7 pecsétet 20 intézményi pontért.

Norbertnek és a többi résztvevőnek délután 14 óráig volt lehetősége részt venni a szakokat bemutató, párhuzamosan zajló előadásokon, és megoldani az állomások agyafúrt feladatait.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában