Kiállítás

2023.11.22. 15:38

Megnyitotta kapuit a tizennyolcadik születésnapját ünneplő DExpo – fotókkal

A nagyszabású rendezvényen izgalmas standok és rengeteg információ várta egy helyen a kíváncsi végzős diákokat és szüleiket.

Nagy Emese

Az érdeklődők bepillantást nyernek az egyes szakmákba

Forrás: Kiss Annamarie

Szerdán elstartolt a Debreceni Egyetemen a DExpo, ami idén ünnepli tizennyolcadik születésnapját, Kelet-Magyarország legnagyobb beiskolázási rendezvényét november 22-én és 23-án, szerdán és csütörtökön látogathatják a végzős középiskolások és szüleik. A felvételi döntés előtt állók két napon keresztül közelebbről megismerkedhetnek az intézmény képzési kínálatával, szolgáltatásaival és az egyetem sajátosságaival, hallgatóival és oktatóival. A nagyszabású rendezvényt Bartha Elek oktatási rektorhelyettes általános tájékoztatója nyitotta, melyen elhangzott: a Debreceni Egyetem 31 ezer – köztük 7333 külföldi (134 országból) – hallgatójával az ország egyik legnagyobb létszámú és legnépszerűbb felsőoktatási intézménye. 

Az egyetemnek 13 kara van és 14 képzési területen folytatunk oktatást: alapképzési szakjaink száma 81, emellett 97 mesterszak, 6 osztatlan, 26 tanárszak van, továbbá a szakok közül 38 olyan tagozat van, ahol duális képzés is folyik

– részletezte Bartha Elek, aki később kiemelte, a rendezvény mindenképpen egyedülálló lehetőség, ugyanis a jelenlévők nemcsak találkozhatnak és beszélgethetnek a hallgatókkal, tanárokkal, akik ismerik az egyetem szervezetét, de tudnak órát látogatni, és nem utolsósorban megnézhetik a campusokat is.

Ötezer körüli kollégiumi férőhely

Nem véletlen, hogy évről évre több ezren jönnek el a kétnapos eseményre. A 18 év azt jelenti, a rendezvény még fejlődőképes, de olyan óriási az érdeklődés, hogy gyakorlatilag az utóbbi években már telt házzal tudjuk a DExpót megtartani. Ha összeszámoljuk, mennyi résztvevő szokott ide eljönni, akkor nyugodtan kijelenthetjük: körülbelül annyi, amennyi diákot fel tudunk venni a nyári általános felvételi eljárásban

– nyomatékosított.

Mint elmondta, akik kollégiumi elhelyezést szeretnének, azok számára jó híre van, hiszen ötezer körüli kollégiumi férőhellyel rendelkeznek, ez azt jelenti, hogy a jelentkezők közel 90 százaléka számára tudnak biztosítani lakhatást. Az egyetemnek a gazdasági stabilitását jelzi az a 325 milliárd forint mérlegfőösszeg, ami magasan a legnagyobb az egész magyar felsőoktatásban.

2006 óta rendszeresen megrendezik a DExpót

Már a nyitónapon több ezer középiskolás megfordult az intézmény legnagyobb beiskolázási rendezvényén, amit 2006 óra rendszeresen megrendeznek. A középiskolások kisebb-nagyobb csoportokban érdeklődtek a standok előtt, több diákot a szüleik is elkísértek, akik többnyire az oktatókkal váltottak néhány szót. A nagy tömeg ellenére minden érdeklődő közvetlen volt, és szívesen válaszoltak a Haon kérdéseire, sőt, voltak, akik stábunktól is érdeklődtek az intézmény felől.

Minőségi oktatás, kellemes és jó közösség

Szabó Lili és Tertik Réka, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium végzősei érdeklődésünkre elmondták, azért látogattak el a nyílt napra, mert szeretnék tisztábban látni a lehetőségeiket, továbbá felmérni, mit kínál számukra a Debreceni Egyetem. 

A matematika és a spanyol nyelv az erősségem, még hatalmas kérdés számomra, melyik felsőoktatási intézményt válasszam, szeretnék kellőképpen informálódni és csak azután dönteni valamelyik mellett. Nagyon fontos most ez a választás számunkra, hiszen meghatározza, az elkövetkezendő éveinket hol fogjuk tölteni, milyen plusz programokon tudunk majd részt venni, ami nem feltétlen a tanulásról szól

– mondta Lili, aki megjegyezte: elengedhetetlennek tartja a minőségi oktatást, a kellemes, jó közösséget és azt, hogy érezze jól magát az intézményben.

Tertik Réka és Szabó Lili
Forrás: Nagy Emese

Rékához a humán tantárgyak állnak a legközelebb, ő még nem tudja, melyik hazai intézmény áll szívéhez a legközelebb, de szeretne megfontolt döntést hozni. – Vannak érvek és ellenérvek szinte minden egyetem mellett, de próbálom azt választani a későbbiekben, ami minden olyat meg tud számomra adni, ami fontos lehet ahhoz, hogy ha elvégzem a tanulmányaimat, a munka világában el tudjak helyezkedni.

Jogásznak szeretnének tanulni

Csenda Tímea és Lippai Eszter a Karcagi Nagykun Református Gimnáziumból érkeztek az egyetemre, akik egyöntetűen elmondták, a rendezvényen sok olyan kérdésre megkapják a választ, amire az internetet böngészve nem feltétlenül. Nagyon jól érzik magukat, mindenki nagyon kedves és segítőkész, egy álmuk válna valóra, ha a későbbiekben a Debreceni Egyetemen tanulhatnának. Mint elmondták, mindkettejükhöz a történelem és a magyar áll a legközelebb: jogászok szeretnének lenni, azon belül is ügyvédek. Kiemelték, ha felvételt nyernek, akkor albérletben szeretnének lakni, inkább alkalmazkodnak 2-3 lakótárshoz, mint több száz hallgatóhoz. Nagyon vonzó számukra az egyetem könyvtára, és azok a programok is, amiket kikapcsolódásként nyújt az intézmény, mint például a Campus Fesztivál.

Lippai Eszter és Csenda Tímea
Forrás: Nagy Emese

A szülők számára is fontos

Gulyáki Tamás fiát kísérte el a találkozóra, Nyírbátorból érkeztek és mindketten nagyon kíváncsiak arra, milyen lehetőségeket kínál az egyetem. – Egy szülő számára fontos, gyermeke hol folytatja tovább a tanulmányait. Már beszélgettek tanárokkal, akik nagyon segítőkészek és sok tanáccsal elláttak. Kérdezték, mik a fiam erősségei, és jóformán elmondták, mit ajánlanának számára. Nyilvánvalóan Nyírbátor nincs közel a városhoz, a bejárás napi szinten nehezen lenne megoldható, de azt az információt kaptuk, hogy szerintük a fiam kapna kollégiumi férőhelyet – fogalmazott. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában