Elhagyott értékek

2024.01.05. 14:57

Csak Debrecenben több mint 500 vonaton vagy helyközi buszon talált tárgyat adtak le egy év alatt

Maradt fent a járatokon már laptop, kerékpár, de még hegedű is.

Haon.hu

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

A vonatokon és a Volánbuszokon talált tárgyakkal kapcsolatban tett közzé adatokat a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága pénteken délután. Mint írják, évről évre számos értéket hagynak el az utasok: például telefont, pénztárcát, bankkártyát és iratokat, táskát vagy bőröndöt, könyvet, sapkát, sálat, szemüveget, esernyőt vagy ékszert.

Az elveszett tárgyakat általában a járműveken szolgálatot teljesítő jegyvizsgálók, autóbusz-vezetők, a takarító személyzet vagy az utasok találják meg és adják le a vasút-, illetve buszállomások forgalmi irodáiban, ahol a biztonságos kezelés érdekében az elvesztett tárgyak tartalmát tételesen nyilvántartásba veszik, így kerülnek be az adatbázisba – olvasható a társaság közleményében.

A tavalyi évben több mint 21 ezer talált tárgyat rögzítettek, amiből több mint 12 ezer került vissza a tulajdonosához. A legértékesebb elhagyott tárgyak nagyságrendileg néhány százezer forintot értek, ezek között szerepeltek műszaki cikkek – mobiltelefon, okosóra, laptop –, de 2023-ban találtak például elektromos rollert, kerékpárt, és maradt fenn a járatokon gitár, illetve hegedű is.

A Haon érdeklődött a vasúttársaságnál a Hajdú-Biharra vonatkozó adatokról. Válaszukban azt írják, vármegyékre vonatkozóan a megyeszékhelyi leadópontok adatait tudják megadni. Ez alapján Debrecenben 2023-ban összesen 565 darab vonaton vagy Volánbuszon hagyott tárgyat adtak le, ebből 336 került vissza tulajdonosához.

Megjegyzik, A MÁV-VOLÁN-csoport 2022 tavasza óta vezeti közös adatbázisban a talált tárgyak listáját. Ezek a rögzítés után egyből megjelennek a MÁVDIREKT rendszerében, ennek köszönhetően lényegesen könnyebb a talált tárgyak fellelése, függetlenül attól, hogy vonaton, buszon vagy valamely állomáson felejtette az utas. Az átvétel feltétele, hogy az elveszett tárgyat az utas a jellemzők megadása mellett egyértelműen be tudja azonosítani. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában