Kerecsen Ünnep

2023.12.17. 11:38

Csaknem százan vettek részt a téglási hagyományőrző íjászversenyen

Kerekes-Bíró Éva

Íjászversenyt tartottak Tégláson

Forrás: Kerekes-Bíró Éva

A téglási sportcsarnok adott helyet a hétvégén a Turáni Sólyom Hagyományőrző Egyesület által szervezett íjászversenynek, melyen 84 nevező 28 csapatban, családias hangulatban mérettette meg magát. Szabó Csaba polgármester rendkívül büszke rá, hogy a téglási íjászegyesület olyan civil szervezet, mely folyamatosan rendez eseményeket, versenyeket, kulturális alkalmakat úgy, hogy a megye, a térség érdekelt egyesületeit is megszólítja, valamint felkutatja, őrzi és átörökíti a honfoglaláskori ősi magyar kultúrát. A Turáni Sólyom egyesület rendezvényei így válnak nagy megyei, sőt országos, alkalmanként nemzetközi találkozókká, melyeknek Téglás a központja.

Íjászversenyt tartottak Tégláson
Forrás: Kerekes-Bíró Éva

Különleges kupa várt a győztesre

A mostani verseny a karácsonyhoz kötődik. A karácsony ősi magyar ünnepe a Kerecsen Ünnep, ugyanis az ifjú sólymokat az év legrövidebb napján röptették meg először őseink, nap-éj egyenlőségkor – tudtuk meg Gerhardt Róberttől, az egyesület elnökétől, a rendezvény szervezőjétől. A hétvégi versenyen szimbolikusan a 12 állatövi jegy előtt „röptettek”, hiszen 12 hónapot és 12 csillagképet rajzoltak és festettek meg célként. A rajzok régi asztrálmítosz alapján készültek, és összetartozó állatok jelentek meg rajtuk, amelyek valamilyen hierarchikus rendszerben álltak.

Ahogyan a sólyom elhalad ez előtt a 12 csillagkép előtt, úgy lövik végig a résztvevő csapatok a 12 célt, aminek az elejét és a végét a sarkkör zárja. Ez szimbolizálja a nap-éj egyenlőséget, azt, hogy a sötétségből most fordul át a világ a világosságba, ezért egyik oldalt fent van a nap, a másik oldalt lent

– mondta el Gerhardt Róbert elnök.

A versenyen külön díjazták az egyéni pontszámot és külön a csapatpontszámot. A díjak között egy, a világon egyedülálló turulszobrot is találhattunk, tele szimbólummal, de az átadott érmek is különlegesek voltak: olyan állatokat ábrázoltak, amelyekre vadászhattak az őseink, mint például vaddisznó vagy szarvas.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában